Hírek

2015.03.31. 14:39

Akit ezen a napon rászednek, a hónap bolondjává válik

Dunaújváros - Sokan vannak akik, április első napját a bolondozás és csínyek napjaként tartják számon.

Molnár Dorottya

Kevesen tudják, hogy ez a hagyomány, amit számos országban lelkesen ünnepelnek, akár csak hazánkban. több száz éves múltra tekint vissza,

A régi francia naptár alapján az új évet április elsejétől számították, aminek okán ajándékokkal halmozták el egymást az ismerősök. Az 1500-as évek közepén IX. Károly király azt a rendeletet hozta, hogy attól kezdve az esztendőt január elsejétől számítják, emiatt az ajándékozás is oda tolódott. Bár ez a nap megmaradt a tréfák küldésére, ami az évek során tradícióvá nőtte ki magát.

Régen a falukban a szülőknek szokásuk volt ezen az alkalmon a gyerekeket elküldeni boltba szúnyogzsírért, esernyőmagért, trombitahúrért vagy hegedűbillentyűért.

Később a férfiak is elkezdtek viccelődni a nőkkel úgy, hogy ijesztő jelmezekbe bújva riogatták őket.

Számos iskolában is szokássá vált, hogy fordított tanítási napot tartanak, amikor a diákok okítják tanáraikat. Olyan közkedvelt csínyek, mint fogkrém a kilincseken és a kréták elrejtése is gyakran megeshet az intézményekben.

A hónap bolondjai azokból az emberekből lesznek, akiket ezen a napon sikerül valamilyen kreatívan megtréfálni.

Ugyanakkor a megfelelő határokon belül kell tartani a vigadozást, ami még nem durva vagy sértő a másik fél számára.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!