Hírek

2014.04.15. 15:55

Illegális lerakó az erdőben

Ismét illegális szemétlerakásról értesített minket egy olvasónk. Egy mindannyiunk által ismert helyen.

Pekarek János

Olvasónk hívta fel a figyelmünket (ismét) arra, hogy a futballpálya mellett, a Vasmű úti oldalon, a Jégcsarnok felé a kiserdőn át vezető ösvény mentén folytatódik az illegális szemétlerakás.

Ismét: tavaly már megemlékeztünk erről a kevéssé nagyszerű jelenségről. Akkor nejlonzsákokban építtési törmeléket, sittet helyeztek el a futó-kocogóterepként is népszerű útvonal mellett.

Megjegyezzük, hogy ezek a nejlonzsákok azóta is ott vannak, háborítatlanul, bár az erdő egy kissé már benőtte őket. Ez kétségtelenül az erdő önvédelmi mechanizmusát dicséri – bár a nejlonzsákok lebontási ideje tudomásunk szerint minimum több ezer év. Az erdőé kevesebb...

Most, a változatosság kedvéért, építési törmelékre, sittre bukkantunk a letett féltucatnyi zsákban.

Azért, hogy ne legyen annyira egysíkú a kép, e zsákok közvetlen szomszédságában kidobott heverőkre, ágybetétekre is bukkantunk.

És ezúttal is meg kellett állapítanunk, hogy vannak, akik komoly fizikai munkát sem sajnálnak azért, hogy az illegális szemétlerakás e bázisát megőrizzék, géperejű járművekkel megközelíthetővé tegyék!

Az új lerakatban ismét építési törmelék található. No, meg heverő, ágybetét, egyebek...  (Fotó: Ónodi Zoltán)

Az ösvény torkolatát egykor a járművek elől eltorlaszolni kiállított, félköbméteres betontömböket ezúttal is félrehengergették.

Nehogy már kézben kelljen bevinni a sittes zsákokat az erdőbe...

Az ösvény szélén, a betontömbökkel párhuzamosan, a nedves erdei földben jól kivehetően látható gumiabroncsnyomok szinte már csak felesleges túlbizonyításai e feltételezésnek. Olvasónk azt mondta a telefonba, hogy a friss szemétlerakások jól láthatók az útról is. Annyi bizonyos, hogy a szeméthalmoktól jól látható az út.

Magunk azonban kissé zavarban voltunk a határvonalak megállapításában. Mint ismeretes, a Vasmű út e szakasza, a focipálya és a kiserdő mentén ad helyet a havi kirakodóvásárnak is.

Ahogyan azt az út szélén, vagy a parkolóban hányódó, árcédulának és márkajelzésnek egyként felfogható, kartonlapra filctollal írott, mára már csak szemétnek számító felirat mutatja, akad arrafelé még bőven a kirakodóvásár szemetéből is. S akkor a mindennapinak mondható, használt papírzsebkendő, cigarettáscsomag, üdítőspalack, sörösdoboz egyvelegről még nem is beszéltünk...

Nyilván nem ez az egyetlen ilyen, alkalmi és illegális szemétlerakó a városban. Szinte mindegyik garázssor mellett-mögött megvan ennek a párja, hogy mást ne mondjunk. Van, ahol a garázstulajdonosok rendszeresen összegyűjtik és elszállíttatják ezt a fajta hulladékot (amelyhez talán tulajdonostársaik némelyike is hozzájárul), de valahogyan mindig újratermelődik a szemétdomb. Amelyek talán leghírhedtebb példánya a Kenyérgyári úti kiserdőben található.

Százezres kár a szelektívben

Két hete múlt, hogy kigyulladt egy szelektív hulladékgyűjtő pont a Béke városrészi Szabadság úton, az üzletház szomszédságában. A tűzoltók gyorsan a helyszínre érkeztek és eloltották a tüzet.

A Szabadság úton semmisült meg a szelektív gyűjtő (Fotó: Ónodi Zoltán)

Nagy valószínűséggel gyújtogatás volt a tűz oka, aminek következtében a papírhulladéktároló teljesen megsemmisült, a szomszédos tartályok is hasznavehetetlenné váltak, megsérült az áruház fala és álmennyezet is. Pótlásra és javításra azonban csak a biztosítóval hátralévő eljárás lefolytatása után van lehetőség, tudtuk meg az illetékesektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!