Hírek

2016.06.01. 14:45

Imádják Ricsi bácsit - Szaporodik a reformátusok száma Mezőfalván

Mezőfalva - Eredetileg azzal a címmel indult volna az írás: Ricsi bácsira ragadnak a gyerekek. Mert hogy Nagy Richárd térségi református lelkész szinte mágnesként vonzza az apró népet a gyülekezetbe.

Horváth László

Viszont nemcsak a hittanra beiratkozó kicsik létszámában történt változás az utóbbi időkben Mezőfalván, hanem a környék falvaiban a felnőttek körében is. Ennek apropóján találkoztunk egy péntek délután Nagy Richárd lelkésszel.

- Mezőfalván jellemzően csak azok a reformátusok, akik annak idején a szlovákiai kényszer áttelepítés során érkeztek. Jelenleg nagyon kicsi a helyi gyülekezet, melyhez Erdélyből betelepült is csatlakozott nem régen. Az ötvenes években félszáz tagot is számlálhattunk istentiszteleten. Akkor vásárolták a Kinizsi utcai imaházat, jelezve, hogy ez tényleg egy református gyülekezet. Sajnos, ez mára nagyon megkopott, kihalt és nem volt újjáépülés. A mostani időkre viszont örvendetesen megnőtt az érdeklődés, valamint a hittanra beiratkozók száma is. Mezőfalván az elsősök közül öten választották az idén a református hitoktatást.

Ricsi bácsi ért a gyerekek nyelvén. Az óvodások bálján gitárral kísérte az aprónép énekét. Fotó: Horváth László

Kérdésünkre, hogy az oktatáspolitika befolyásolja-e a folyamatot a követezőt válaszolta: - Mindenképpen, mert olyan felületeket adott a hitoktatóknak, ahol megszólíthattuk a szülőket és gyerekeket. Magam is rácsodálkozom a létszámnövekedésre, ami nemcsak Mezőfalvára jellemző, hanem például Előszállásra is. Ez utóbbi településen semmi történés nem volt református szinten. A nyugdíjas közösség alakított ki egy imahelységet. Segítségükkel - alkalmanként 30-35 fő előtt - itt is kéthetente van lehetőség istentiszteletet tartani, és már fiatalok is érdeklődtek - számolt be a református vallást választók örvendetes növekedéséről Nagy Richárd református lelkész. Ricsi bácsi nemcsak lelkész, hanem kiválóan ért a gyerekek nyelvén is. Gitározik, bábelőadást szervez és játszik is benne. Az óvodás korúaktól a felnőttekig nagyon sokan kedvelik a fiatal lelkészt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!