Hírek

2016.11.03. 21:03

IN MEMORIAM A tatai tó partján is a Dunáról álmodott

Palotainé Kali Gabriella (1931-2016)

L. Mészáros Irma

Elment egy csodálatos lelkű nagyasszony. Sára Sándor Memento című dokumentumfilmjének főszereplője, Csók István fogadott unokája, örököse, majd hagyatékának kezelője, a dunaföldvári születésű Palotainé Kali Gabriella.Négy gyermekén és tizenhárom unokáján kívül megrázta a hír mindazokat, akik valaha találkoztak vele. Aki olvasta a Sorsom-Sorsunk című visszaemlékezését, vagy látta a Mementót, amelyben ez a szép idős asszony a lélek legmélyebb bugyraiból hozta elő az 1944-ben egy Baracs közeli tanyán átélt tragikus emlékeit, soha nem felejti.

De azok a földváriak sem, akik 2014-ben jelen voltak azon a filmbemutatón, ahol együtt nézték végig a filmet Gabi nénivel, s akik hallották személyesen ezt az erős kisugárzású, egyenes tartású és erkölcsű asszonyt. Sokat tanultunk tőle. Ne legyen bennünk bosszú, harag, gyűlölet. Megbocsátottam - mondja, - de felejteni nem lehet, nem szabad. Meg tudta bocsátani még azt is, hogy nagyanyját és nagybátyját megölte, édesanyját meggyalázta néhány részeg orosz katona. Palotainé Kali Gabriella erősen kötődött Dunaföldvárhoz. Két éve így vallott: „Mit jelent Dunaföldvár? Mindent. Itt születtem. Itt töltöttem gyermekkorom boldog éveit. Szerettem házait, utcáit, a macskaköves Templom utcát és az Öreghegyet különösen. Sok emléket őrzök: az első csók ízét az öreghegyi vaskeresztnél, az első szerelem érzését. Az emberekre, például a tanítókra, tanárokra is szeretettel emlékszem. Az elemi után szüleim a Polgári Leányiskolába írattak, ahol igen magasan képzett tanáraim voltak. Innen felvettek egy jó nevű budapesti ipari középiskolába. Dunaföldváron kereszteltek, itt voltam elsőáldozó, hitemet a bérmálás szentségével is itt erősítettem meg. Itt kötöttem házasságot 1951-ben. Gyönyörű kirándulások emlékképeit is őrzöm. Ezért örülök, hogy ezt a filmet itt is levetítették, s el tudtam jönni. Ez az utolsó alkalom - a szülővárosomban. Máshová már nem megyek.”

Gabi néni az utóbbi két évben néhány alkalommal megfordult Dunaföldváron. Hiszen küldetése volt: Csók István festészetének és emberi alakjának hirdetése. De elkísérte szülővárosába gróf Nádasdy Borbála írónőt is. Tervezték, együtt még visszatérnek, hogy napsütésben is megmutathassa barátnőjének városkája szépségét. Az egykori iskolatárs, Gallai Sándor „lecsópartit” szervezett, de már nem volt lehetőség az újabb találkozásra. Bár Gabi néni a tatai tó partján is a Dunáról álmodott. Amikor a Memento című film bemutatójára és a földijeivel való találkozóra készült, így imádkozott: Add, Uram, hogy szép legyen ez a nap! S - mint elmondta - felnyitotta az Útitárs aznapra írt üzenetét. Ezt olvasta: „Add Uram nekünk a Vigasztalás Lelkét! Add nekünk a vigasztalás, az erő, az öröm, a bizalom, a kitartó hit, a remény és a szeretet Lelkét: hogy örvendezhessünk békédnek.” Isten veled, Gabi néni! Búcsúztatása november 11-én 14 órakor a tatai Kapucinus templomban lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!