Hírek

2017.03.01. 19:50

Diákcégek expója a Rudasban

Dunaújváros - Több mint két évtized után búcsúzik a tanirodai gyakorlati képzési modell a Rudasban. Az utolsó vásár megnyitóján jártunk.

Szabó Szabolcs

A múlt század '90-es éveiben az országban is az elsők között vezette be, a pozitív nemzetközi szakképzési tapasztalatokra építő tanirodai rendszert a Rudas középiskola. E képzés keretében a diákok mentor pedagógusok támogatásával kisebb cégeket és vállalkozásokat alkottak, majd e munkafolyamat keretében mélyíthették el, gyakorolhatták a szakterületükhöz szükséges ismereteket. A tanirodai kiállításokon pedig bizonyíthatták, mennyire is életképes az általuk gründolt vállalkozás.

- Induljon az üzletelés! - e felszólítással adta meg a kezdőjelet a Rudas középiskola idei tanirodai kiállításának megnyitóján az intézmény igazgatója, Szemenyei István, aki köszöntőjében némi történeti háttérrel is alátámasztotta a több mint két évtizedes múltra visszatekintő tanirodai képzés sikerét.

 

Mint kiemelte, az innovatív gyakorlati képzés iránt már akkor nyitott és befogadó oktatási intézményként, a Rudas az országban az elsők között vezette be a tanirodai modellt, amely azóta több ezer diákkal és későbbi munkavállalóval ismertette választott szakmájának gyakorlati oldalát. A gyakorlati tanirodai képzés során a tanulók vállalkozásokat, cégeket hoznak létre. Ezeket részletesen felépítik, majd egy virtuális piacon áruba is bocsátják az általuk kínált szolgáltatásokat és termékeket. Így a valós piaci viszonyokhoz hasonló körülmények között sajátíthatják el a pénzügy, a számvitel, a marketing, és egyéb szakmai tárgyak mindennapi gyakorlati fogásait. Szemenyei összegzésében kitért arra is, az elmúlt évtizedekben a tanirodai rendszer bizonyított: a problémák megoldására nyitott, kreatív tanulókat nevelt, akik megállták a helyüket immáron az igazi munkaerőpiacon is, sokukból sikeres vállalkozói is lett.

- A szakképzés világa most kicsit más felé fordul. A cél, hogy e képzések inkább egy-egy adott gyakorlati helyen, konkrét cégnél valósuljanak meg, adott magyarázatot a váltásra, azaz tanirodai rendszer kivezetésére.

- Számunkra is örömet és folyamatosan megújuló kihívásokat jelentett a tanirodai képzés. A diákok érezhetően szerették ez a képzési formát, hiszen ezeken az órákon azért szabadabban dolgozhattak, nagyobb szerepet kaptak a saját ötletek és az egyéni és csoportos kezdeményezések - mondta el lapunknak Orbán Mária, a Rudas gyakorlati oktatásvezetője.

- Szerdán és csütörtökön hatvan diák, és az általuk működtetett kilenc kis cég mutatkozik be a szakmai zsűrinek és az iskola egész közösségének. Turizmus, reklám, marketing és számos szolgáltatás köré is építettek vállalkozásokat a diákok. A cégek között van egy egészséges verseny, hiszen eredményesnek is kell lenniük. Történelmi kiállítás ez számunkra, hiszen ez a rendszer búcsúzik, ám biztos vagyok benne, hogy intézményünk továbbra is megtalálja és fejleszti majd azokat a gyakorlati képzést segítő elemeket, amelyek a diákok számára nélkülözhetetlenek - tette hozzá a Rudas szakmai és általános igazgatóhelyettese Gloczné Behon Marianna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!