Hírek

2017.01.30. 20:20

Influenza - Nehéz lesz elbújni a járvány elől!

Dunaújváros - Még most sem késő oltást kérni, valamint előrelátónak lenni, óvintézkedéseket tenni influenza ellen!

Pekarek János

Nagyjából az idei influenzajárvány közepén vagyunk, és lehet, hogy ez még optimista megközelítés. Mindenesetre megpróbáltunk utánajárni annak, hogy vajon mit is lehetne tenni annak érdekében, hogy megússzuk a többhetes ágyban heverést, a magas lázat, a mérhetetlen mennyiségű orrfújást, a rossz közérzetet, a köhögést: az influenzát? Nem sok jó hírrel szolgálhatunk - de azért van mit tenni. Még most is, a járvány kellős közepén, mifelénk is, manapság!

A kórházi látogatási tilalom idején kérdeztük meg dr. Szabó Zoltán belgyógyász főorvost arról, hogy mit tehetünk az influenzajárvány elkerülése érdekében?

A népszerű doktor, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy az egészséges életmódra felhívja figyelmünket (tavaly például sikerrel teljesítette a Spartathlon elnevezésű, görögországi, több száz kilométeres ultramaratoni futótávot, amint arról lapunkban is beszámoltunk) kérdésünkre azt válaszolta: az influenza elől elbújni nem lehet!

Mindannyian valamilyen közösségben élünk, tömegközlekedéssel utazunk, boltokba járunk: vagyis mindennapjaink során elkerülhetetlenül sok emberrel találkozunk.

Sajnos, jegyezte meg dr. Szabó, mifelénk nem jellemző, hogy megfázva arcmaszkot hordanánk, mint mondjuk Japánban. Ilyet még a napokban bekövetkezett budapesti szmogriadó esetén sem tapasztaltunk. Vagyis: úgy tűnik, hogy nehéz megúszni a járványt. Olyan praktikus tanácsokat adhat, mint a gyakori kézmosás, a vitamindús táplálkozás, a sok mozgás!

Dr. Szabó Zoltán belgyógyász főorvos szerint nehéz elbújni...

Dózsáné dr. Sasvári Ildikó népegészségügyi osztályvezető kérdésünkre ehhez hozzátette: még mindig nem késő beoltatni magunkat influenza ellen: aki nem beteg, abban 10-14 nap alatt kialakulhat a védettség! Ez a legmegbízhatóbb védekezés. Krónikus betegeknek, időseknek ráadásul az oltás ingyenes, és makkegészségeseknek is megfizethető. Ma Magyarországon 1,3 millió adag ingyenes oltás áll rendelkezésünkre.

Annak, aki gyermekvállaláson gondolkodik, már megéri beadatni magának az influenza elleni védőoltást, mondta a járványügyi szakorvos. Ugyanígy ingyenes az oltás mindazoknak, akik az egészségügyben dolgoznak, vagy baromfitelepeken vállalnak munkát, menekültüggyel foglalkoznak, szociális intézményekben dolgoznak: vagyis mindenkinek, akik a betegség esetleges átvitelében érintettek lehetnek.

Szerintem

Talán nem véletlen, hogy csupa olyan tanácsot kapunk az influenzajárvány elleni védekezéssel kapcsolatban, amilyen tanácsokat szinte bármikor máskor, szinte bármilyen más betegséghalmozódással kapcsolatban kaphatunk!

Gyakori kézmosás, vitamindús táplálkozás, sok mozgás, oltassuk be magunkat a járvány ellen...

Magyarul: éljünk egészségesen, készüljünk fel az esetleges járványveszély ellen mindenképpen! Ha valaki ezt komolytalan magyarázgatásnak veszi, akkor az az illető nem fontolta meg például a középkori pestisjárványok tanulságait.

Ezekkel a mai tanácsokkal akkor néhány százezer vagy talán millió ember életét lehetett volna megmenteni.

Most (csak?) arról van szó, hogy néhány százezren ne essünk ágynak.

Ne üssük meg magunkat...

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!