Hírek

2013.11.08. 18:05

Ingyen pótolnák a lopott okmányokat

Egy törvénymódosító csomaggal több ponton tovább egyszerűsítenék az ügyfelek mindennapi ügyintézését a kormányhivatalok működésének tapasztalatai alapján.

Gallai Péter

Ennek részeként a fővárosi és megyei kormányhivatalok igazságügyi szolgálatainál tett bejelentés után a bűncselekmények áldozatai ingyenesen juthatnak új személyi okmányokhoz a jövőben. A jelenlegi gyakorlat szerint ezek pótlása az állampolgárt terheli, és csak kivételes esetben engedélyezik a költségmentességet. A pótolt okmányt az eltulajdonított érvényességi idejével és annak megegyező adattartalmával állítják ki.

Folyamatosan bővül a kormányablakban intézhető ügyek köre (Fotó: archív)

A területi államigazgatás átalakításának utolsó nagy lépéseként 2013 végén megkezdődik a kormányablakok országos hálózatának kialakítása, az ehhez szükséges törvényi módosításokat szintén tartalmazza a benyújtott javaslat.

Többek között lehetővé válik, hogy egyes, az állampolgársági eljárással kapcsolatos beadványokat a kormányablakoknál is be lehet majd nyújtani. A beadott javaslat módosítja az ingatlan nyilvántartási törvényt, így a jövőben lehetővé válik a hiteles tulajdoni lap másolat és térképmásolat kiadása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!