Hírek

2016.08.31. 18:32

Ingyenes oltás méhnyakrák ellen

Dunaújváros – Újra több mint 40 ezer hetedikes lány szerezhet védettséget a méhnyakrák ellen.

Balla Tibor

Idén ősszel harmadik évébe lép az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által koordinált méhnyakrák elleni oltási program. A szülők újra igényelhetik az államilag támogatott, térítésmentes iskolai védőoltást szeptember 13-ig.

Az ingyenesen biztosított méhnyakrák-megelőző vakcinát az elmúlt két évben több mint 70 ezer iskolás lány kapta meg, idén pedig újra több mint 40 ezer lány szülei kérhetik. A kétadagos oltóanyag azok számára ingyenes, akik már betöltötték a 12. életévüket, és szeptemberben kezdik meg az általános iskola 7. osztályát.

A rákbetegség elleni sétán sokan részt vettek tavaly is
Fotó: Ady Géza

A tanév első szülői értekezletén minden érintett tanuló szülei írásos tájékoztató csomagot kapnak, amely tartalmazza a kitöltendő szülői nyilatkozatot is. Annak érdekében, hogy a lányok ősszel megkapják az oltóanyagot – és védettek legyenek egy esetleges későbbi rákbetegségtől –, ezt a nyilatkozatot legkésőbb szeptember 13-ig, aláírva kell visszajuttatniuk az iskolába. A gondozói, szülői nyilatkozat az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal oldalán is elérhető és onnan letölthető. A méhnyakrák elleni védekezés két erős pillére: a védőoltás és a rendszeres szűrés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!