Hírek

2014.03.02. 17:20

Világörökség az ókori limes vonala, mint nevezetesség

Dunaújváros - A római kortól napjainkig szinte minden korszakból van bemutatható értéke városunknak.

Pekarek János

Akár már jövőre a Világörökség része lehet a szinte egész Európán keresztülhúzódó ókori római határvonal, a limes maradványa. A kezdeményezéshez csatlakoztak a limes magyar szakaszán található települések, így városunk is, és már zajlik a konkrét tervek előkészítése, amelyek alapul szolgálnak a későbbi pályázatokhoz.

Megalakultak azok a munkacsoportok, amelyeket a limes Budapesttől délre fekvő szakaszának koordinátori feladatát ellátó Dunaújváros főépítészének, Szabó Imrének kezdeményezésére a részletes terveken dolgoznak. A Dunaújvárost és Fejér megyét képviselő csoport holnap, március 4-én ül össze a városházán.

Kép a múzeum római tárlatáról. Bővítenék a bemutatót

Dunaújvárossal kapcsolatban a munkacsoport egyik tagja, Pintér Lajos, a Pentelei Kézműves Egyesület elnöke már előterjesztett egy programvázlatot.

Ennek értelmében többek között a mai római kőtár területét és leletanyagát is felhasználva, pályázati pénzekből megvalósítható bővítések és korszerűsítések révén jelentősen növekedne Dunaújváros fenntartható turisztikai értéke.

Pintér vázlata szerint a kőtár és a szomszédságában lévő római fürdő fejlesztése során további feltárásokra, állapotmegóvásra és rekonstrukciós helyreállításra lenne szükség. Különösen a látványosságot javítanák újabb rajzok, fotók, térképek, táblák elhelyezésével, akár egy római látványfürdő filmjével is.

A vázlatban szerepel egy régészeti park létrehozása is, ahol az úgynevezett Intercisa fórum, azaz a valamikori római erőd főtere lenne a látogatóközpont és a kilátó is egyben. Itt látványraktárat építenének (egy ilyen már működik az Intercisa Múzeum főépületében), kutató- és bemutató teret, foglalkoztató helyeket is kialakíthatnának. Utóbbiakon a régi mesterségeket, így a fazekasságot próbálhatnák ki az érdeklődők.

De lenne itt kereskedő tér, mai kereskedőkkel (csak az ókorra emlékeztető használati és emléktárgyak árusítása is óriási üzlet világszerte!), színháztér, rendezvénytér, és felállítanák a limes kapuját is, ahova egy szobrokkal szegélyezett út vezetne.

Az elképzelés szerint nagy bronz terepasztalon mutathatnánk be a város mai és közelmúltbeli arcát, a szocreál épületeket, az ipari területet, a vasműtől kezdve egészen a Hankookig.

De élőben is megtekinthetnék a főbb látványosságokat egy turistakörúton, mondjuk a szocreál tanösvényen. A felső Duna-part is kitűnő lehetőséget kínálna a megújult főtér és a múzeum felkereséséhez.

Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója hozzáfűzte: a múzeum szakemberei szívesen segítenek a munkacsoport tagjainak a terv összeállításában. Emellett a limes program pályázatainak felhasználásával a most a főépületben bemutatott római emlékeket is szeretnék nagyobb, szebb helyen, például a belső udvar lefedésével, felújításával kialakított részen a közönség elé tárni.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!