Ipari fejlesztések: a Dunaferr és Paks egyaránt fontos

2017. február 03., 18:30 szerző: Körmendi Erzsébet
komment
Dunaújváros - A Dunaferr és Dunaújváros jövőjét erősen befolyásoló, meghatározó témákról is tárgyaltak a csütörtöki magyar-orosz csúcson.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a paksi atomerőmű bővítéséről tárgyalt a Parlamentben csütörtökön. Magyarország miniszterelnökének és Oroszország elnökének tanácskozását megelőzően az orosz ipari és kereskedelmi miniszter, valamint a magyar külgazdasági és külügyminiszter közötti tanácskozás egyik témája a Dunaferr fejlesztése volt. Mindkét beruházás meghatározó fontosságú Dunaújváros és térsége jövője szempontjából - hangzott el pénteken dr. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és Cserna Gábor polgármester sajtótájékoztatóján.

Dr. Galambos Dénes, Cserna Gábor, dr. Dorkota Lajos a város és térsége jövőjét meghatározó fejlesztésekről szólt
Fotó: Ady Géza

 

A csütörtöki magyar-orosz csúcson tárgyalt témák nemcsak az államközi együttműködések szempontjából nagyon jelentősek, hanem Dunaújváros életében is meghatározóak, hangsúlyozta Cserna Gábor polgármester a pénteki sajtótájékoztató elején, hozzátéve: a Dunaferr, illetve annak sikere a jövőnk záloga. Új helyzet, hogy információik szerint új tulajdonosa van a nagyvállalatnak, akivel a következő hetekben igyekeznek felvenni a kapcsolatot, annak érdekében, hogy a városvezetés és a Dunaferr közötti pozitív együttműködés továbbra is biztosított legyen.

Cserna elmondta, hogy Putyin magyarországi látogatásakor a két elnök főként gazdasági kérdésekről, együttműködési lehetőségekről tárgyalt. A paksi atomerőmű fejlesztése, bővítése számunkra is fontos, hiszen viszonylag közel, jó foglalkoztatási lehetőséget kínál dunaújvárosi munkavállalóknak is, a Dunaferrnek beszállítói oldalról, a Dunaújvárosi Egyetemnek pedig a képzésen túl a frissdiplomások elhelyezkedésében kínálhat kedvező megoldást, nyomatékosította a város első embere. Hozzátéve: Paks polgármestere, Süli János Dunaújvárosba látogatott, aki először Szepesi Attila gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterrel, majd ővele tárgyalt, amelynek keretében érintették az említett témaköröket is.

Szepesi Attila (b) és Cserna Gábor (j) fogadta Paks polgármesterét, Süli Jánost a városházán
Fotó: Ady Géza

Dr. Galambos Dénes a mélypontig, 2013-ig nyúlt vissza a dunaferres szálon, amikor 1500 fős elbocsátás tervezete lebegett a köztudatban. Dr. Dorkota Lajossal és Cserna Gáborral - akik akkor országgyűlési képviselők voltak - közösen felvették a kapcsolatot a szakminisztériumokkal, illetve sikerült a tulajdonosokat is meggyőzni arról, hogy a fejlesztés a jövő iránya, és nem az elbocsátás. Erőfeszítéseik hozadéka 2016-ban mutatkozott meg látványosan: az I-es és a II-es kohó átépítése után a meleghengerműi rekonstrukció is megvalósulhatott, visszavonták a beharangozott csoportos létszámleépítést, mert a kormány mintegy 500 millió forinttal segítette elő a munkahelyek megtartását. A fejlesztések szolgálták a hagyományos acélipari termékek terén a piaci pozíciók megőrzését, valamint a minőségi acélgyártást is. „Foglalkoztatóként és nehézipari egységként egyaránt biztosítottnak látom a Dunaferr jövőjét” - mondta Galambos Dénes.

Dr. Dorkota Lajos kiemelte, hogy a vasmű tavaly megvalósult fejlesztései garantálják a működést, a folytatást pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be csütörtökön: idén a tavalyi 6,2 milliárd forintot meghaladó befektetést tervez a tulajdonos a Dunaferrnél. Dorkota megemlítette a Galambos Dénessel közös lobbitevékenységüket, továbbá hangsúlyozta a kormány és a szakminiszterek szerepét a döntésekben, a folytatást illetően pedig a szakszervezetekkel való együttműködés fontosságát. Az újabb fejlesztések hozzásegítenék a Dunaferrt, hogy részt vehessen a paksi atomerőmű bővítésében, és javuljanak a pozíciói az autóipari cégeknél.

- A Dunaferr jövője biztosított, és ha ehhez hozzávesszük a paksi beruházást és az egyetem szerepét, akkor mindezek Dunaújváros jövőjét igazolják - zárta a gondolatsort Dorkota Lajos.

Körmendi Erzsébet

2017. február 03., 18:30 szerző: Körmendi Erzsébet

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...