Hírek

2016.09.01. 12:40

Iskolaidő: fokozott rendőri jelenlét

Dunaújváros - Elindult a tanév, jelentősen változott a közlekedési helyzet. Kampány a baleset-megelőzés érdekében.

Szabó Szabolcs

- Megértem a szülőket, hogy mindenki biztonságban szeretné tudni gyermekét, ám a városi közlekedési sajátosságok miatt nem minden esetben tartható és javasolt, hogy az iskolás korú gyermeket az adott oktatási intézmény bejáratáig szállítsuk - jegyezte meg az idei tanév első napjának reggelén Németh Miklós rendőr százados, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője, aki a Dózsa iskola szomszédságában található gyalogátkelőhelynél tájékoztatta a tanévkezdő kampány részleteiről a sajtó képviselőit.

Németh Miklós, a a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője

- Immáron hagyomány, hogy a tanév első heteiben fokozott rendőri jelenlét tapasztalható az oktatási intézményeknél. A nyári időszak után egyik napról a másikra szinte teljesen megváltozik a reggeli és délutáni közlekedési helyzet a városban, kiemelten az oktatási intézmények környékén. A városőrökkel, a közterület felügyelettel, valamint a polgárőrökkel karöltve azon dolgozunk, hogy megelőzzük az esetleges baleseteket, közlekedési anomáliákat. A városban több ilyen kiemelten veszélyes pont is található. Gondolhatunk itt a Dózsa iskola környékére, valamint a Móricz iskolára és a környező utcákra. A belvárosi Móricz iskolánál pár éve egy új közlekedési rendet vezettünk be, amelynek meg is lett az eredménye. Mindezektől függetlenül arra kérjük a szülőket, hogy használják az iskolák közvetlen közelében található parkolókat, ezzel is megkönnyítve a reggeli közlekedést - fogalmazott Németh Miklós, akit az utóbbi évek baleseti statisztikáiról is kérdeztünk.

- E kampány két-három héten zajlik, remélhetően ezen időszakban mindenki beleszokik majd a régi-új rendbe. Örömmel mondhatom, hogy tanítási időben az utóbbi években nem történt súlyos, a diákokat érintő baleset az oktatási intézmények közvetlen közelében.

Városőrök irányítják az átkelést a Dózsa iskola szomszédságában
Fotó: Ady Géza

Kiss Csaba, az Országos Baleset-megelőzési Bizottságának (ORFK-OBB) főtitkára korábban elmondta: folytatódik az iskola rendőre program, amelyben 2900 oktatási intézményben mintegy 2200 rendőr vesz részt.

Ennek célja a kisiskolások balesetmentes közlekedésének elősegítése, a gyerekek biztonságát veszélyeztető tényezők felderítése, megszüntetése. Idén 1560 iskola tanévnyitóján képviselteti magát a rendőrség. Az alezredes arról is beszámolt, hogy minden évben felhívják az autósok figyelmét arra, hogy becsöngetnek , az iskolák környékén megnő a forgalom. Hozzátette: hetekkel ezelőtt felkeresték a közlekedési szempontból veszélyesebb helyen lévő iskolákat. Az intézményvezetővel és az önkormányzat képviselőjével forgalomtechnikai bejárást végeztek, és elrendelték a szükséges intézkedéseket például akkor, ha egy közlekedési táblát nem lehetett jól látni a faágaktól. Szeptemberben a gépjármű forgalmat is figyelik, különös tekintettel a biztonsági öv, valamint a gyermekülés használatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!