Hírek

2016.09.21. 20:30

Egy "zöld hivatali napon" - Fókuszban a helyi környezetvédelmi munka

Dunaújváros - Az idei Mobilitási Hét keretében a város diákjai ismét betekinthettek az önkormányzat szakembereinek környezetvédelmi munkájába.

Szabó Szabolcs

Kedden és szerdán is nyílt nappal várta a város iskoláit Dunaújváros önkormányzatának „zöld hivatala”, azaz a fontos környezetvédelmi munkákkal foglalkozó részlege. A szakembereket felkereső tanulók pontos ismereteket szerezhettek például a vízminőségi vizsgálatokról is.

Kattári Dávid, Halász Miklós Benjámin gárdonyis diákok és dr. Horváthné Lázár Gabriella tanárnő a nyílt nap előadásán Fotó: Zsedrovits Enikő

Ha szeptember, akkor menetrendszerűen érkezik az EU-s Mobilitási Hét, amelynek egyik legizgalmasabb és egyben legkalandosabb epizódja a hivatali zöld nap , amelynek keretében a helyi önkormányzat környezetvédelmi munkájába pillanthatnak be főként középiskolás diákok. E héten a hivatal munkatársai két napon át várták a tanulókat.

A keddi bevetést követően szerdán a Rosti Pál gimnázium, a Rudas Közgazdasági Szakgimnázium és a Gárdonyi Géza Általános Iskola tanulói pillanthattak bele a szakemberek mindennapi munkájába.

Petrovickijné dr. Angerer Ildikó környezetvédelmi vezető-főtanácsos, főiskolai docens korábban lapunknak elmondta, a diákok számára kialakított programcsomagban főként a légszennyezés, zajvédelem, vízminőség vizsgálatának témakörével ismerkedhettek meg a résztvevők, és természetesen kipróbálhatták az ehhez kapcsolódó mérési eszközöket is. Magyarország immáron tizenöt éve rendezi meg az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Napot szeptember 16. és 22. között. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányához tavaly 182 hazai település csatlakozott.

Környezetvédelmi alapozó. A diákok szerdán is számos fontos mérési eszközzel megismerkedhettek a hivatal „zöld napján” (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Az Európai Autómentes Nap (European Car Free Day vagy In Town Without My Car! Day) egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott - a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott - rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére. A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Ilyen módon hozzá kíván járulni a polgárok egészségének és életminőségének javításához.

Az autómentes nap programjai csütörtökön délelőtt kilenc órakor kezdődőnek a Vasvári iskolánál. Ma a KNYKK Zrt. Dunaújvárosban egész nap ingyenes közlekedést biztosít a helyi autóbuszjáratain!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!