Hírek

2016.07.07. 19:41

Ismét trükkös csalók

Évről évre újra és újra előkerülnek a hiszékenyeket megkárosító csalók, messze nem annyira új módszereikkel. Ne dőljenek be!

Balla Tibor

Legutóbb Bicske környékén élő embereket igyekeztek megtéveszteni egy nagyon régi trükkel, de Fejér megyében egyáltalán nem mondható egyedinek az eset. A megelőzés receptje most is, mint mindig ugyanaz: „Hallgassunk a józan eszünkre!” Az eddig ismeretlen trükkös csalók módszere rettentően egyszerű: az emberek hiszékenységére alapozva és játéknyereményre hivatkozva próbálnak meg kisebb-nagyobb összeget kicsalni, telefonegyenleg feltöltésre szólítva fel a gyanútlan áldozatokat. A csábítás persze óriási, hiszen a hívottal közlik, az egyik telefontársaság által meghirdetett nyereményjátékban pénzösszeget nyert, méghozzá nem is kicsit, csak egy telefonegyenleg feltöltés kell hozzá...

Az 50 ezer forint és 700 ezer forint közötti nyereményt ígérő csalók többnyire számkijelzés nélkül, nagy ritkán számkijelzéssel mobiltelefonon hívják fel a sértetteket – legalábbis az elmúlt időszakban Fejér megye több településén előfordult trükkös csalásoknál ez volt az elkövetési módja. Hamar kiderül azonban, hogy feltétele is van a nyeremény kifizetésének: telefonegyenleg feltöltés vagy feltöltőkártya- vásárlás szükséges ahhoz, hogy az elnyert pénzösszeg átutalható legyen a sértett bankszámlájára. Ilyenkor az elkövető folyamatosan tartja a kapcsolatot a sértettel telefonon. Akár többször felszólítja, hogy a megadott 30- as előhívószámmal kezdődő telefonszámokra, például bankautomata használatával különböző összegeket – többnyire 15 ezer forintot – töltsön fel. Ha a jóhiszemű, gyanútlan sértett, reménykedve az ígért jelentős összeg elnyerésében, ennek a felszólításnak eleget tesz, futhat a pénze után, hiszen azt természetesen nem követi az ígért nyeremény átutalása, hiszen nem a telefontársaság dolgozójával beszélt. Fontos tudni, hogy a társaságok, ha hirdetnek is esetleg hasonló nyereményjátékot, azt biztosan nem kötik ilyenfajta feltételekhez. Annak érdekében, hogy elkerüljék a hasonló eseteket, célszerű fokozott fenntartással kezelni az ilyen tartalmú telefonhívásokat, különösen, ha nem azonosítható hívó van a vonal másik végén... Ha ilyen hívással találkoznak, tárcsázzanak önök is! Hívják a rendőrséget! Ha pedig áldozatul estek, de szégyellik, ott a „Telefontanú” zöld száma.

Címkék#csalás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!