Hírek

2017.05.09. 18:05

Ha megáll a szív... Újra újraélesztési rekord

Dunaújváros - Újra, immáron harmadszor rekordkísérletre készül a dunaújvárosi újraélesztő csapat.

Balla Tibor

A bázishelyszín ezúttal is a Dózsas Mozi Centrum lesz.Idén 264 órával szeretnék megdönteni a szegediek és a szombathelyiek legfrissebb eredményeit, az első, száznyolcvan babás rekord, majd két éve a 200 óra egyvégtében teljesítése után. Az idei rendezvény május 16-án kezdődik, a bázis ezúttal is a mozi lesz, és a Parázs varázs családi napon, a tűzgyújtás környékén fejezik be a rekordkísérletet. Már több mint 25 település jelezte szándékát.

Az összefogás mögött áll ezúttal is Orosz Csaba tűzoltóparancsnok, a szakmai felügyeletet ezúttal is a Szent Pantaleon Kórház vállalta fel, képviseletében dr. Máté Ágnes, a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) osztályvezető főorvosa vesz részt a szervezőgárdában, amelynek tagja még Feth Katalin, a Vöröskereszt területi vezetője, és az ötletgazda Nagy Attila, Kisapostag polgármestere is.

Dr. Máté Ágnes, Orosz Csaba, Feth Katalin, Nagy Attila - elöl pedig a főszereplő, az ambu baba
Fotó: Ady Géza

Orosz Csaba alezredes, tűzoltóparancsnok elmondta, kissé nehézkesen indul be a jelentkezés. Számítanak az iskolákra, a katasztrófavédelemre, a kórházra, a mentőkre, a szakképzési centrumra, a munkahelyi csoportokra is.

Újra él a facebook oldaluk, és az e-mail címük ([email protected]) is. Ezúton is kéri, hogy lehetőleg minél hamarabb jelentkezzenek, hiszen a 264 órás rekord a szervezők számára 264 csapatot jelent, amelyek tagjait be kell osztaniuk, ki mikor végzi a penzumát. Ha egy csapat bejelentkezik, hogy részt venne a rekordkísérletben, akkor azt az időpontot lefoglalják számukra. A megmaradó "lyukakba" tudják később a hivatásosokat beosztani. Ahhoz viszont először tudniuk kell, mely időpontokra van jelentkező. Véleménye szerint az egyórás intervallumot négy-hat ember könnyedén tudja teljesíteni. Éppen ezért kéri, lehetőleg egész órás időszakra jelentkezzenek a csapatok, azt is jelezve levelükben, hogy szükségük van-e újraélesztési képzésre. Várják még jegyzőkönyvvezetők jelentkezését is.

HA MEGÁLL A SZÍV

Hazánkban vezető halálokok a szív- és érrendszeri betegségek, az összhalálozás mintegy 54 százalékát teszik ki. A halálokok egyike a hirtelen szívhalál. Ennek során a szív remegésbe kezd, pumpa funkcióját képtelen ellátni, tehát a keringés megáll. A legtöbb esetben nem áll rendelkezésre újraélesztő készülék, így a keringést és a légzést pótolni kell.Ennek módját laikus újraélesztésnek nevezzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!