Hírek

2016.08.22. 17:25

Isteni halászléket kóstolhattunk - Több helyszínen és sokszínű programok várták a dunaföldváriakat szombaton

Dunaföldvár - Hangulatosak, sokrétűek és népszerűek voltak a Szent István napi ünnepség rendezvényei Dunaföldváron.

L. Mészáros Irma

Az ünnep kezdetekor Szent István alakját és jelentőségét idézték fel. A zászlófelvonás után Szent István intelmeiből hangzottak el részletek Kovács Krisztina és Pataki Zsófia előadásában, majd Fafka Júlia szép Szent István énekeket adott elő. Horváth Zsolt, a város polgármestere az ünnep többrétegűségét emelte ki. Szent István szerepéről hangsúlyozta, hogy királyunk vezetőként megtette mindazt, aminek köszönhető, hogy ma a 21. században a Kárpát-medencében megmaradtunk magyarnak és európainak. A fiához írt intelmében azok az erkölcsi normák jelennek meg, köztük az alázat, tisztesség és a befogadás, amelyekre ma is szükség van. Augusztus huszadika az emlékezés és tisztelgés ünnepe is, mindazokra, akik megteremtették mindennapi kenyerünket és a hozzávalókat - mondta. Egy társadalomban megbékélés akkor lesz, ha tiszteljük és elfogadjuk a másik embert, annak munkáját.

Sokan voltak már a délutáni programokon is.

Fehér István a halászléfőző verseny győztese (Fotó: L. Mészáros Irma)

Az új kenyér megszegése előtt Simon István nyugalmazott református lelkész, a Dunaföldvárért Kultúrájáért díj tulajdonosa, arról szólt, hogy a mindennapi kenyér az élettel ér fel ma is, az becsüli igazán a kenyeret, akinek nem jut belőle elég.

Az ünnepséget követően a közösségeket összetartó élményekkel gazdagodhattak a résztvevők. A város civil szervezetei közül többen együtt töltötték a napot. Óriási bográcsokban főztek pédául a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjának szakácsai - a pécsi vendégeik számára is. A Kertbarátok százhúsz fős csapatának hatvankét kiló halból rotyogott a halászlé.

A halászléfőző versenyen 24 csapat indult. Kiss Lajos, a zsűri elnöke, értékelésében kiemelte, hogy jó halászlé akkor készül, ha kiváló alapanyagok és a szakszerű elkészítés kapcsolódik össze. Az idei versenyt a nagy rutinnal rendelkező Fehér István nyerte. Jutalmul a győztest a szervezők benevezték a következő évi bajai versenyre. A további díjazottak: Árvai László, Vagyon Miklós és dr. Süveges Árpád lett.

Főleg délután és este hullámzott a tömeg a helyszínen, nagyon sok kisgyerekes család járta végig az ugrálóvárakat, körhintákat és a többi játszóhelyet, íjászkodtak, sokan csónakáztak, élvezték a habpartit.

A Máltai Szeretetszolgálat bográcsánál Garai János

A délutántól éjszakáig tartó zenei programokban is mindenki megtalálhatta az ízlése és kedve szerinti fellépőket. A nóták és az örökzöld dallamok Szávolovics Gabriella és Gáti Pál hangján szóltak nagy sikerrel. Teljesen megtelt a nézőtérnek szánt terület a Duna-parton a helyi csoportok, az Ördögszekér Táncegyesület, a Zsigec musical és a Löfan Mazsorett előadásain is. Sokan tasoltak Betty Love és a Hősök zenekar koncertjén. Végül a nagyon népszerű Bereczki Zoltán élő zenekarral kísért nagykoncertje volt a csúcspont. A tűzijátékra megtelt az egész Duna-part, s nem csalódtak a várakozók.

De még egy buli is várta a táncos kedvűeket. Az egyre népszerűbb Sincrane, azaz Gugi Zsolt és csapata már negyedszer szórakoztatta elektronikus tánczenével a földváriakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!