Hírek

2015.04.14. 14:23

A húsvétot, a feltámadást ünnepelték a dunaújvárosi szerb templomban

Dunaújváros - Lélekemelő pillanatoknak lehettünk tanúi a dunaújvárosi szerb templomban kedden, majd a köztemetőben lévő szerb nemzetiségűek síremlékeinél.

Körmendi Erzsébet

Az ortodox vallásúak számára karácsony, Krisztus születése, valamint húsvét, a feltámadás öröme a legnagyobb ünnep. Az uttóbbinak lehettünk tanúi Dunaújvárosban.

A feltámadási örömünnepet szigorú, hatvannapos böjt előzte meg, amelyet nagypénteken tartottak meg a legintenzívebben a szerb-ortodoxok, ugyanis aznap általában csak vizet ittak és olajos pirítóst ettek. Nagypénteken festették a hímes tojásokat is, amelyekből hoztak szeretteik sírjára is.

Dalibor Milenkovity megszentelte a dunaújvárosi temetőben nyugvó szerbek sírjait. Jobbról Mohainé Csupity Zsófia
Fotók: Ady Géza

A háromnapos húsvét jeles állomása nagyszombat, a feltámadás, amit idén a szépen felújított rácalmási szerb templomukban tartottak: gyertyákat, fáklyákat gyújtottak, ezek fényessége jelezte az örömüket. Krisztus feltámadását hirdette az istentiszteleten Dalibor Milenkovity lelkész az egybegyűlteknek.

Az ortodox húsvét helyi zárásaként a dunaújvárosi szerb templomban volt az istentisztelet. Utána a köztemetőbe vonultak az egybegyűltek a sírszentelésre. Mohainé Csupity Zsófiától tudjuk: hagyomány náluk a hozzátartozók sírjának felszentelése, ahova elviszik Krisztus feltámadásának örömhírét. Ilyenkor festett és csokoládé tojásokat helyeznek elhunyt szeretteik síremlékére, a sírszentelés után imádkoznak a holtak lelki üdvéért és kalácsot, pálinkát fogyasztanak, végül összeszedik és a lelkésznek ajándékozzák a tojásokat. Így történt ez kedden is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!