Hírek

2017.05.29. 17:50

Csontos István végzettségét gyémántdiplomával ismerték el

DUNAÚJVÁROS Hatvan évvel ezelőtt vette át tanári diplomáját az akkori Pécsi Pedagógiai Főiskolán Csontos István dunaújvárosi tanár és iskolaigazgató.

Pekarek János

Ebből az alkalomból május 27-én, szombaton egy újabb diplomát kapott, immár a Pécsi Tudományegyetemen: végzettségét immár gyémántdiplomával ismerték el.

Az is megérne egy pszichológiai tanulmányt, hogy milyen állomásokon ment át ismeretségem régi-régi általános iskolai matematikatanárommal, Csontos Istvánnal, amíg ő a feltétlenül tisztelt állapotból a kedves, nélkülözhetetlen öreg barát státuszába jutott!

Ötven évvel ezelőtt, amikor még matematikát tanított nekem, elő-előfordult, hogy egy türelmetlenebb vagy a végtelenségig felbosszantott tanár ordított egyet, netán lekevert egy nyaklevest is.

Csontos István és a gyémántdiploma Fotó: Zs. E.

István soha! Nála halkszavúbb tanárt nem ismertem - az óráin mégis mindig rend volt. Rend, és már-már áhítatos figyelem.

Tiszteletem aztán nagyrabecsüléssel bővült, amikor a nyári táborozások alkalmával, autós gyümölcsbeszerző útjain, amelyekre (rejtély, miért) engem választott állandó kísérőjéül, láthattam, hogy a legegyszerűbb parasztemberrel is olyan udvariassággal beszél, mintha valamely őszbecsavarodott tudóssal találkozott volna.

Maga is parasztszülők gyermeke, a somogyi Kisasszondról. De ő nem felejtette el, honnan jött...

Telt-múlt az idő, és egyszer csak azt vettem észre, hogy rendszeres vendége, beszélgetőtársa lettem: és máig tanulok tőle! Már nem matematikát, de: emberséget. Egy végtelenül és egyre gyorsabban embertelenedő világban. Nyolcvannégy esztendősen még mindig olyan magától értetődő könnyedséggel tartja magát elveihez, mint...

Mint alig fél évszázada.

Ebből az alkalomból május 27-én, szombaton egy újabb diplomát kapott, immár a Pécsi Tudományegyetemen: végzettségét immár gyémántdiplomával ismerték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!