Hírek

2016.02.02. 15:46

A kínai kezelésre váró Pecsét István nagyon hálás a dunaújvárosi és környéki összefogásért!

Dunaújváros - A városi és a városkörnyéki összefogásért nagyon hálás a közösség legújabb támogatottja, Pecsét István!

Pekarek János

Nem, ez a jókiállású fiatalember nem pénzt dob be éppen a Pecsét István gyógyítása javára kihelyezett alkalmi perselybe a dunaújvárosi Fabó Éva Sportuszodában. Ő maga Pecsét István (ahogyan nyilván olvasóink többsége felismerte a képen), aki ezzel a képpel és a képen az elismerést kifejezni hivatott, kartonból készült ujjal kívánta megköszönni a városlakók és a környékbeliek számára megindító és sok erőt jelentő segítségét felépüléséhez.

István e napokban ugyanis sajátos túrába kezdett. Feltett szándéka, hogy végigjárja azokat a gyűjtőpontokat, ahol az ő kínai klinikáig vezető útjára gyűjtenek jószándékú emberek.

Pecsét István a fedettuszodában elhelyezett perselynél

Nem fog hamar végezni: szinte megszámlálhatatlan helyen várják az adományokat az ő javára! Egy kulcsi vasboltban, például. Vagy a rácalmási polgármesteri hivatalban. A dunaújvárosi polgármesteri hivatal földszintjén. A Szent Pantaleon kórházban három helyen is. A közgyűlésben működő pártok irodáiban. S persze a fedettuszodában, ahogyan már említettük.

Idézet következik a támogatások címzettjétől: "...szeretném csatolni a képeket, hogy a rákot le lehet győzni vidáman is, boldogsághormonnal telve a szervezetben. Remélem, ez erőt ad majd másoknak is!"

Hiszen István számára azért indult gyűjtés, mert a huszonkilencedik születésnapja felé közeledő fiatalember nem nevezheti magát szerencsésnek. Tizenöt éves kora óta küzd az úgynevezett Crohn-betegséggel, aminek következtében 2014-ben májátültetéssel tudták csak megmenteni az életét. Akkor vették észre, hogy a rák is megtámadta, méghozzá annak egyik legagresszívebb változata, az epeúti rák, és már áttételeket találtak a nyirokrendszerében is.

Külön pech, hogy az új máj kilökődését gátló gyógyszerek elnyomják immunrendszerét - éppen akkor, amikor szervezetének a legnagyobb szüksége lenne a védekezőképességre.

Mindenesetre tény, hogy bár újra megoperálták, majd sugárkezelést is kapott, a rákos daganatok pedig kisebbek lettek a szervezetében - ám nem tűntek el. Hazánkban és Európában ezzel elfogytak azok az orvostechnológiai lehetőségek, amelyekkel segíthettek volna rajta.

A világon összesen hét klinikán foglalkoznak kriosebészettel: a rákos sejtek fagyasztásával és lézeres felmelegítésével, amivel elpusztíthatják a daganatokat. Öt klinika az Egyesült Államokban, egy Japánban, egy Kínában található. István az utóbbiba szeretne kijutni a nyárig. Ez tíz és félmillió forintba kerül. A korábban bányamérnökként dolgozó fiatalembernek és családjának nincs ennyi pénze.

Ezért fordult a Dunaújvárosiak Életéért Közalapítványhoz, amely gyűjtést kezdeményezett számára. Lapunk örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez - s lám, máris reményeinket messze felülmúló, az egész várost, sőt a városkörnyéket is megmozgató összefogás nőtt ki a dologból!

Kedden délelőtt beszéltünk Istvánnal, aki meghatottan köszöni a közösségi segítséget mindenkinek. Mint mondta: úgy érzi, hogy ezekután kötelessége meggyógyulni, amiért meg is tesz mindent. Addig is igyekszik példát mutatni más rákbetegeknek, kitartásból, hitből, lelkierőből.

Intő jel azonban, hogy a fiú a szokottnál sápadtabb volt, s ahogyan mondta: a korábbiaknál lényegesen hamarabb fárad el minden egyes erőfeszítéstől.

Szurkolunk, István!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!