Hírek

2014.03.07. 17:00

Páhi Péter újra feltalált tárgyremekei az Intercisa Múzeumban

Dunaújváros - Nem akart új haverokat, bedarálta régi és rutinos függőseinket Páhi Péter képzőművész. Itt a Betevő!

Szabó Szabolcs

Szinten napra pontosan négy éve mutatkozott be a Kortárs Művészeti Intézetben Páhi Péter Új haverok című kiállítása, amelyen a tárgyújrafeltaláló barkácsművész nyolc kitalált barátját mutatta be. Köztük volt a csajozós nyúlhaver, a fröccs-csináló gép, a teafőző, a pálinkafőző, a zsíroskenyér-készítő, a tej- és kakaó- (felnőtteknek: vörösbor- és fehérbor-) adagoló dada, és a szalonnasütő eb is.

Az Új haverok tisztes médiakarriert futott be, a zord és kötözködő kritikus is bólogattak Páhi ötletességén, humorán és empátiáján. Lapunk akkor kacatszobrászként mutatta be a sokak számára értéktelen alkatrészekből és háztartási lomból építkező képzőművészt. Ma már e jelzőt inkább kisatírozná az emlékezetből és nem akar új haverokat. Páhi Pétert a pénteken az Intercisa Múzeumban nyílt kiállítása előtt kérdeztük.

A régi haverok a raktárban maradtak, ám a dolgok (tárgyak) átértelmezése a Betevővel is folytatódik (Fotó: Ónodi Zoltán)

 

A régi haverok a raktárban vannak, nem kívántam többet. A maradékból történő építkezés, amelynek fő célja, hogy egy-egy adott tárgyat más értelmezéssel ruházzunk fel, más feladatot bízzunk rá, természetesen megmaradt, ám a Betevő című kiállítás másra koncentrál. Mindennapi függőségeinkről, fogyasztási szokásainkról, nagy evés-ivásainkról szól leginkább. De megpróbálkoztam ábrázolni és bemutatni a férfi-anyós kapcsolatot, vagy emléket állítani azoknak az arctalan ügyintézőknek, akik néha, vagy inkább gyakran belebúgják tartozásainkat a telefonba. Szóval, ahol elfolyik a pénzünk mondja Páhi, akit a Betővé társadalmi üzenetéről is faggatunk.

Persze, hogy van társadalmi üzenete, de ezt így nem lehet is nem is szabad szájbarágósan bemutatni. Akik megnézik, majd eldöntik, jelent ez e valamit számukra. Kemény munkahetek vannak mögötte, de amíg pakoltam össze a kiállítás anyagát, én megpróbáltam jól szórakozni.

Páhi Betőveje sajátos humorával és újrafeltalált és így módosultan is használatos tárgyaival legalább olyan sikert arathat, mint anno a haverok. Itt minden húzás nyer... - legalábbis a Mikulásautómatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!