Hírek

2014.02.05. 18:20

Ízelítő a múzeum aranykincseiből

Dunaújváros - Római kori ékszergyűjtemény várja látogatóit az Intercisa Múzeumban. Kincsek helyben, közszemlére bocsátva.

Szabó Szabolcs

– Sokan talán nem is tudják, hogy milyen komoly értékek találhatóak és tekinthetőek meg az Intercisa Múzeum állandó kiállításán. A római korból származó ékszerek például egészen különleges csemegét kínálnak látogatóinknak. Ehhez hasonló színvonalas és értékgazdag gyűjtés országos szinten is nagyon a szűkebb térségben pedig egyedülálló – fogalmaz múzeumi látogatásunk elején Farkas Lajos, az intézmény igazgatója, aki mélyebb bevezetéssel is szolgál.

Buza Andrea, az Intercisa Múzeum szakértő munkatársa az aranyos ékszerfal előtt

– Az Intercisa Múzeumban országos és nemzetközi mércével mérve is remekül felkészült szakemberek dolgoznak. Régészeinknek és restaurátorainknak köszönhető, hogy az állandó kiállításunk is olyan gazdag anyagot képes bemutatni a hozzánk látogatóknak, mint a római kori ékszergyűjtemény. Az említett ékszerek hosszú idő után kerültek ismét vissza ismét az Intercisa Múzeum állandó kiállításába. Most ismét láthatók. Buza Andreához, a múzeum munkatársához fordultunk bővebb tájékoztatásért a római kori aranyak ügyében.

– A 180-as évek elejétől közel egy évszázadon át a kis-ázsiai Hemesa városából származó szír íjászok állomásoztak itt. Ez az időszak Intercisa fénykora: a tábor köré épült polgári település (kelta bennszülöttek, a katonacsaládok és veteranusok, kereskedők és iparosok kezdetben szerényebb, falusias, a 3. században városias telepe) ekkor éri el legnagyobb kiterjedését. A leletek többsége e korból származik és rengeteg információt hordoz az itt élő tehetősebbek anyagi lehetőségeiről és mindennapjairól. Az ismét megtekinthető ékszergyűjteményei egyes darabja nem csak az egykor volt Intercisa területéről kerülte elő. Van itt a mai Nagyvenyimen és Baracson talált lelet is.Kérdésünkre Buza Andrea elmondta, az Intercisa Múzeum állandó kiállításán nem csak a szakemberek által feltárt római kori emlékek várják a látogatókat, a kiállítás darabjai közül sokat amatőr kutatók találták meg, vagy egy véletlennek köszönhetően kerültek elő a föld alól. Így került felszínre egy gazdag, ezüst érméket tartalmazó leleket, amelyere anno Nagyvenyimen találták rá. Ez vélhetően egy Intercisa körényékén állomásozó római kori katona összegyűjtött zsoldja volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!