Hírek

2014.08.07. 17:00

Ízes hallevek a bográcsban

Dunaújváros/Kisapostag - Egyre több Duna menti település rendezi meg saját halfőzőversenyét. Szombaton Kisapostagon készülnek majd az ízes hallevek.

Szabó Szabolcs

Németh József Venesz-díjas séf és Bene Sándor mesterszakács egy bográcsnyi halászlével

Többféle halat tisztítunk meg és vágunk darabokra. Besózzuk. Először a fejet, uszonyokat és gerincet főzzük meg felaprított hagymával két liter vízben. Lassan főzzük 40-50 percig, miközben megszórjuk piros paprikával. Ezután kivesszük az eddig főzötteket és beletesszük a sózott halrészeket, az ikrát. Zöldpaprika, paradicsom, télen két kanál lecsó jön még. Húsz perc múlva tálalhatjuk is. Krúdy Gyula így jegyezte fel az által leginkább kedvelt halálszlé receptúráját. A hasnovelláiról is ismert legendás író hallé-ajánlásával bizonyára sokan vitába szállnának.

Ahány háztartás, annyi halászlé írhatnánk, ám mint az a közelmúltban közölt írásunkban is olvasható volt, halfogyasztásban az európai rangos végén kullogunk, évenként szerény átlagosan négy kilós fogyasztásunkkal. A halászlé mégis kultikus ételremek, pedig mindenki által elfogadott halászrecept nincs. Nem is lehet.

A tavalyi kisapostagi halászléfőző versenyen Németh József zsűrielnök, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottságának Venesz-díjas elnöke lapunknak megjegyezte: halászlé kérdésben nem lehet igazságot tenni, hiszen hazánkban mintegy 800 (!) halászléreceptet tartanak számon.

A nyolcszázas merítés mindegyikét bizonyára nem kóstolhatják majd az érdeklődők szombaton Kisapostagon, de évről évre remek hallevek készülnek ezen a hangulatos találkozón. Holnap sem lesz ez másként...

- Egy régi hagyománnyal szakítottunk, hiszen új helyszínen, a kisapostagi Bárka vendéglő közvetlen környezetében, a Duna-parton rendezzük meg a versenyt, amelyre már most több mint tíz csapat jelezte részvételi szándékát. Érkeznek hozzánk az Alföldről, Tassról és számos közeli településekről is. A csapatnevek már ismerősen csengenek, így bátran mondhatom, hogy rutinos halfőző mesterek érkeznek a seregszemlére - ismertette az alapinformációkat lapunknak Nagy Attila, a település polgármestere, aki maga is bogrács mellé áll majd.

- A halászléfőzés egy remek közösségi esemény, nem véletlen, hogy egyre több Duna menti település rendezi meg a saját halas találkozóját. Kisapostagon is komoly hagyománya van a halászatnak, a horgászatnak és a halászléfőzésnek, szeretnék mindezt a következő generációknak is átadni, éppen ezért mindenkit szeretettel várunk már délelőtt Kisapostagon. Aki nem hoz magával halat és bográcsot, ám kóstolna halészlét, az sem marad éhesen, hiszen közel háromszáz főre főzünk a helyszínen, az érdeklődőknek - mondta el Nagy Attila.

Mint megtudtuk, a polgármester és segítői hetven kilónyi halból készítenek majd halászlét, mégpedig alapleves eljárással. Azoknak sem kell búsulniuk, akik a bajai/dunai rendtartással készült hallevet részesítik előnyben, hiszen bőven készül majd e fajtából is.

Halgasztronómia szerelmeseinek irány Kisapostag!



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!