Hírek

2016.04.06. 16:10

A Dunaferr iskola is nyit a Szakmák Éjszakáján

Dunaújváros - Jó kezdeményezésnek tartja a Szakmák éjszakája rendezvényt Csapó Gábor, a a Dunaújvárosi SZC Dunaferr Szakközép- és Szakiskolája igazgatója is.

Balla Tibor

Az országos összefogásban létrehozott Szakmák éjszakáját 2016. április 15-én 18-tól 22 óráig tartják, negyvennégy Szakképzési Centrum százhúsz településen nyitja meg az iskoláit. Magyarországon még nem volt ilyen nagyszabású pályaorientációs rendezvény. Három korcsoport számára készítenek bemutatókat. Várják az általános iskolásokat - számukra közérthetőbben megfogalmazott prezentációk készülnek -, a 14 és 18 év közti fiatalokat, és a felnőtteket. Az összefogás célja, hogy a gyerekeknek módjuk legyen testközelből megismerni a szakmákat, hogy önállóan tudjanak dönteni saját sorsukról. Kialakult gyakorlat ugyanis, hogy a szülők szinte csak kizárólag a támogatott szakmák felé irányítják gyermeküket, hogy az ösztöndíjjal könnyítsék az iskolázás költségeit. Ebből a szerencsétlen gyakorlatból mutathat kiutat a Szakmák éjszakája.

Kabók Péter (balra), Németh Dávid és Farkács Dávid (jobbra) pneumatikus berendezést épít

Csapó Gábor igazgatótól megtudtuk, a DSZC Dunaferr Szakközép- és Szakiskolája az Apáczai Csere János utcai telephelyen tárja ki a kapukat, hogy bemutassa képzéseit, szabadidős programjait. Szlogenjük: Az iskola, ami biztos szakmát ad! . Igyekeztek ők is a Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg hármas mentén szervezni a gyerekek számára is vonzó, gyakorlati programokat. Az iskolautcán lesznek például olyan látványos installációk, mint a Pneu-suli , ahol végzős technikus tanulók segítségével lehet egy egyszerű pneumatikus berendezést - mint a bélyegzőgép - összeállítani. Ráadásul az összerakott gépet be is lehet indítani, ami ha sikeres volt a művelet, működni is fog.

Mivel az iskola a gépészet, a villamos és a rendvédelmi szakokban érdekelt, így a bemutatók is e három témakör köré szerveződnek. Be lehet állni megküzdeni a képzett rendvédelmisekkel, de mivel a gépészet és a villamos a keresett szakmák közé tartozik, így ezek adják a fő csapás irányát. Különleges élmény lehet a programozható robot, amit Arduino mikrovezérlő programozással lehet irányítani, akár a helyszínen átírt programmal. A hegesztést is ki lehet próbálni. No nem, élőben, valós röpködő szikrákkal, hanem egy élethű szimulátorral, ami rögtön értékeli is a varrat minőségét.

Nyolc-tíz alkatrészből működő, ledes villogót lehet építeni, amit a legjobbak haza is vihetnek. Lehet majd fénysorompót programozni, és megismerhető lesz a lakás elektromos hálózata is.

A Dunaferr középiskola csak egy állomás a Szakmák éjszakáján.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!