Hírek

2016.06.16. 18:40

Izgalmas nyári gyakorlat

Kulcs - Hagyományteremtő szándékkal, idén először rendezték meg az Ifjú Polgárőr Tábort Kulcson.

Balla Tibor

A reggeli megnyitón kiderült, jelentős összefogás eredménye, hogy a DSZC Dunaferr Szakközép- és Szakiskolája rendvédelmi tagozatos tanulói egy különleges nyári gyakorlaton vehetnek részt.

Az egész úgy kezdődött, hogy dr. Menyhártné Zsiros Mária fejéből kipattant az ötlet, amivel megkereste Jobb Gyulát, Kulcs polgármesterét, aki a település nevében befogadta azt. Innen már csak elképesztően sok befektetett munkaóra kellett odáig, hogy ma elmondhatták, a rendezvény fővédnöke dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, támogatói többek közt az Országos Polgárőr Szövetség, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság, és még sorolhatnánk.

Gerencsér Tamás mutatja a diákoknak a térképen a személy és vagyonőr munkájához  kapcsolódó akadályverseny útvonalát

Mindez meglátszott a csütörtök reggeli ünnepélyes megnyitón is, a kilencedikes rendvédelmi osztállyal szemben nyolcan ültek a főasztalnál. Jobb Gyula, Kulcs polgármestere, Horváth Róbert, az OPSZ alelnöke, Cseh István, az FMPSz elnöke, Csapó Gábor, a Dunaferr iskola igazgatója, Zemankó Zoltán igazgató-helyettes, Törköly László rendőr őrnagy, dr. Menyhárt Ferenc önkormányzati képviselő és Kinter Gyula, a Kulcsi Polgárőr Egyesület elnöke, de a támogatók között ott volt a teremben Könyves Ágnes, a Pentelei Molnár János Szakképző Iskola igazgatója, és Dóka Marianna, a Carpe Diem Alapítvány elnöke is.

Dr. Menyhártné Zsiros Mária köszöntőjében elmondta, emberekkel együttműködni a legeslegnehezebb feladat, éppen ezért szép, de nehéz szakmát választottak a rendvédelmisek. A tábor lehetőséget nyújt arra, hogy leendő szakmájukat különféle élethelyzetekben kipróbálhassák. A rutinokat, fortélyokat igazi és jó szakemberek adhatják át nekik. Ezért igyekeztek olyan programot összeállítani, hogy mindenféle legyen benne.

Csapó Gábor, a Dunaferr iskola igazgatója elmondta, a képzés nagyon fontos része a nyári gyakorlat. Olyan gyakorlatorientált képzést szeretnének, amit a tanulók élményként élhetnek meg, és gyakorlati hasznot is hajthatnak belőle. A rendészeti ágazati képzés az iskola legfontosabb lába , nyolc osztályban zajlik a képzésük, és többszörös a túljelentkezés. Boldogan csatlakoztak az Ifjú Polgárőr Tábor ötletéhez, hiszen a céljaik azonosak. Örömét fejezte ki, hogy egy példaértékű összefogással valósult meg a tábor.

A diákok geocaching feladatot oldottak meg terepen, kommunikációs gyakorlaton vettek részt Ármos Anita vezetésével, majd fizikai állóképességüket fejlesztették. Ma a polgárőr ismeretek és a vízimentés a program.

Remek gondolat már a rendvédelmi tanulókban elültetni a polgárőr gondolkodásmód magvait. Mint ahogy azt az országos szövetség alelnöke kijelentette, a polgárőrség a rend mellett elkötelezett szervezet. Önkéntes közösségi szolgálatot adnak, ami ma már ritkaságnak számít. A fotelforradalmárok és facebook véleményhuszárok világában nagyra értékelendő az önkéntes munka, pláne, ha ilyen célt szolgál. Azokon a településeken, ahol erős, szervezett a polgárőrség, alig van bűncselekmény. Nem kell túl sok ahhoz, hogy a dolgok jól menjenek. Elég lenne odafigyelni legalább a saját szomszédunkra.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!