Hírek

2013.02.07. 21:46

Járási ügyeket intéz Dunaújvárosban?

Dunaújváros - A Dunaújvárosi Járási Hivatal tizenhat település közel százezer lakójának ügyeit intézi január elseje óta. A mérlegelési jogkörbe tartozó ügyek többsége jegyzői hatáskörben maradt.

Körmendi Erzsébet

Az önkormányzati és járási hatáskörök szétválasztásánál kiemelt szempont volt, hogy a helyi szabályozáshoz,  önkormányzati rendeletekhez  kapcsolódó,  mérlegelési jogkörbe tartozó ügyek lehetőleg maradjanak a települési jegyzőnél, de ahol az adott ügyben az államnak van szerepe, ott a járási hivatal tudjon hatékonyan intézkedni. A dr. Kovács Péter által vezettt  Dunaújvárosi Járási Hivatalhoz városunkon kívül tizenöt település tartozik:   Adony, Baracs, Beloiannisz, Besnyő, Daruszentmiklós, Előszállás, Iváncsa, Kisapostag, Kulcs, Mezőfalva, Nagyvenyim, Nagykarácsony, Perkáta, Pusztaszabolcs és  Rácalmás.

A polgármesteri hivatal városi és járási bázishelyként működik január elseje óta. Felesleges bolyongani az épületekben,  érdemes betérni az alacsony épületszárny földszintjén, a  bejárat mellett lévő ügyfélszolgálati irodába, ahol készséges útba igazítást kaphat az ember, és a megfelelő járási vagy városi irodába irányítják. A félfogadási napok és idők megegyeznek a  városházán évek alatt már megszokott heti háromszori - hétfő, szerda, péntek - renddel.

A tizenhat település lakói a járási hivatalban intézhetik azokat az okmányirodai, építésügyi, gyámhivatali, szabálysértési, általános és vízügyi igazgatási, állatvédelmi, földművelésügyi, kulturális és szociális  ügyeket, amelyeket a törvény járási hatáskörbe rendelt.   Lehetőség van azonban arra, hogy a szociális ellátásokkal kapcsolatos ügyeket a települési kirendeltségeken és  az ügysegédek segítségével a lakóhelyén intézhesse a polgár. Kirendeltség működik Adonyban, Előszálláson, Mezőfalván, Nagyvenyimen, Pusztaszabolcson és  Rácalmáson.  A kirendeltségeken a járási hivatal dolgozói napi szinten végzik feladataikat, az ügyfeleket az adott  polgármesteri hivatal ügyfélfogadási rendje szerint fogadják. A lakossági igények és az önkormányzatok jelzése alapján a helyben intézendő ügyek számának bővítését tervezik.

A  járási hivatal két  ügysegédet is foglalkoztat, akik  heti egy alkalommal fogadják a lakókat azokon a településeken, ahol nincs kirendeltség. Az ügysegédek ügyfélfogadási napját a települési polgármesteri hivatalokban közzétették. Ha az ügyintézés halaszthatatlan,  a járási hivatal székhelyét vagy a félfogadást tartó legközelebbi kirendeltséget, illetve  ügysegédet kell felkeresni.  De természetesen beadványaikat, kérelmeiket postai úton is eljuttathatják a járási hivatalhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!