Hírek

2017.04.21. 20:15

Járdafelújításokról több tételben a közgyűlésen

Dunaújváros - Nagyszabású járdafelújítás, testvérvárosi kapcsolatok, támogatási kérelmek sora – ezekről is szólt a pénteki rendes közgyűlés.

Szabó Szabolcs

A közgyűlést felvezetésekként is tekinthető polgármesteri beszámolóban Cserna Gábor kifejtette, hogy a város vezetése az utóbbi időszakban kiemelt figyelmet fordított a kül- és diplomáciai kapcsolatainak megerősítésére. Ennek egyik látványos eleme, hogy az elmúlt hónapokban több nagykövet és konzul kereste fel Dunaújvárost. A másik, hogy a közeljövőben a testvérvárosi kapcsolatok sora is bővülhet. A horvátországi Vukovárral már előrehaladott tárgyalások zajlanak, és – pénteken elfogadott közgyűlési döntés értelmében – a lengyelországi Leszno városával is gazdasági, kulturális és oktatási együttműködés épülhet ki. Sürgősségi indítványként került a képviselők elé az a határozati javaslat, amelynek értelmében a város területen nagyszabású járda-, út- és parkoló-felújítási munkálatok kezdődhetnek meg már a közeljövőben.

Képünkön Sztankovics László, Hingyi László és Lőrinczi Konrád képviselők a pénteki közgyűlésen, amelynek nyílt szakaszán 57, amíg a zárt ülésen 11 határozati javaslatról dönthettek
Fotó: Zs. E.

A közel 100 millió forintos keretösszegű felújítás nyomán térköves burkolatú járdasort építenek ki az Ady Endre utca páratlan oldalán, a Barátság útja 54-56. közötti részen, az Erste Bank előtti, ám az önkormányzat kezelésében álló területen, a Fáy András utca 1-3. közötti, a Táncsics Mihály utca 12-26. közötti, a Tavasz utca 2-10. közötti, a Weiner körút 17-23. és 8-10. közötti szakaszon.

Az elfogadott határozati javaslat szerint felújítási munkálatokat végeznek majd a Kallós Dezső utca 26-14. közötti, a Liszt Ferenc kert - Batsányi utca közötti, a Makk Marci bölcső körüli, a Martinovics utca 15-25. közötti, az Október 23. tér 10. számnál található járdaszakaszokon. Az utóbbiak esetében új aszfaltburkolatot alakítanak ki. Szintén ezen városi beruházás keretében útfelújítás lesz az Eszperantó úti garázsoknál, kijavítják a Fáy András utca 2-3. közötti járdasüllyedést, valamint térköves burkolatú parkolót alakítanak ki a Kossuth Lajos utca 3. számnál.

Több közgyűlési javaslat is érintette a Dunanett Nonprofit Zrt.-t. Egyrészt, közös megegyezéssel megszűnt a Dunanett és a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás közötti közszolgálati szerződés. Másrészt, a város további többletforrást biztosít - 7,6 millió forint értékben - lomtalanítási munkájához. Tóth Kálmán képviselő felvette, hogy ideje lenne újragondolni a szelektív hulladékgyűjtés városi rendszerét, mert a szelektív szigeteknél gyakran napokon át áldatlan állapotok uralkodnak. Bencsik István, a Dunanett igazgatója válaszában elmondta, nyitottak a rendszer fejlesztésére, újragondolására, ám továbbra is nagy problémát jelent, hogy sok városlakó egyszerűen csak ott hagyja szemetet az utcán, nem törődik a továbbiakkal.

A képviselők arra is igennel szavaztak, hogy támogatják a Frangepán utcai Családok Átmeneti Otthona felújításhoz kapcsolódó további plusz munkálatokat, például a szennyvízelvezető rendszer, a csővezetékek, vagy a konyhai vezetékek cseréje. A feladatokat a DVG Zrt. végzi majd el, 3,6 millió forintért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!