Hírek

2014.10.27. 16:20

Játszótérre hív a kaland!

Dunaújváros - Mi történik, ha a gyerekek már nem egymással, hanem egy virtuális világban érzik jól magukat? Mi lesz, ha a számítógépjáték valósággá válik? Van-e visszaút a realitásba? E kérdésekre keresi a választ a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház ma délutáni bemutatója, a Play című játszótéri kalandjáték. A koreográfus-rendezőt, Hernicz Albertet kérdeztük.

Balla Tibor

Hernicz Albert koreográfus-rendező a virtuális világ elidegenítő hatására, a közös játék örömére szeretné felhívni a figyelmeta Dunaújvárosi Bartók Táncszínház új, színes, modern hangvételű, könnyed táncmesejátékával

- Láttam egy nagyon jó társadalomkritikus képet, amin egy kisfiú áll egy labdával. Körben, a padokon is gyerekek ülnek. Telefonnal, laptoppal, tablettel játszanak. Ebből jött az ötlet. Aktuális problémává kezd válni, hogy a gyerekek megkapják, megkaparintják a szüleik multimédiás eszközeit, ami valamiért leláncolja a figyelmüket. Ebből próbáltam egy jópofa darabot csinálni, egy kicsit nevelő jelleggel. Visszavonzani a gyerekeket a közös játéktérre. Rávezetni őket, mennyivel izgalmasabb egymással játszani, nem befásulva, egy képernyőt nézve tölteni az időt.

- Olyan szinten elharapózott, hogy beszélni kell róla?

- Nem tudom, hogy már elharapózott-e ennyire. Talán még nem. Szerencsére még nem állnak üresen a játszóterek. Érzem, hogy benne van a levegőben. A felnőttek körében is egyre gyakoribb, hogy ha egy társaság beül valahova iszogatni, akkor azt látjuk, hogy mindenki a telefonját babrálja. Van, ahol ki is van írva a szórakozóhelyen: Nincs wifi, beszélgessetek! .

- Megoldást is kínál a darab?

- Bízom benne. Próbálom úgy bemutatni a játszóteret, hogy a gyerekek számára élvezetes legyen. Talán megmozdul bennük valami, talán ők is ki akarják próbálni. Azt szeretnénk megmutatni, hogy a szabadban való játék sokkal fontosabb. Hogy közösségben játsszunk, ne egymagunk egy multimédiás világban!

- Melyik korosztály a célközönség?

- Mindenkinek tudom ajánlani. Szerintem még a felnőttek is meg tudják magukat találni ebben.

- Használ felismerhető nép-, vagy kortárstánc elemeket?

- Használok néptáncot is, de abból inkább a ritmusokat, és hip-hopot is. Minden megjelenik egy kicsit. Alapvetően modern felfogású, zeneileg is. Az InFusion Trio írta a zenét. Szerintem szuper lett.

- Szereti a társulat?

- Szerencsére mi egy kreatív csapat vagyunk. Bár én vagyok a rendező, de mindenki ugyanannyit segített. Ők is élvezik. Ha kap az ember egy akkora csúszdát, amibe belefér, az biztosan beindítja a gyermeki énjét.

Szereplők:

Hernicz Albert,

Hahn Jusztina, Eller Gusztáv, Kovács Dénes, Jaklics Liliána, Kárpát Attila,

Takács Judit, Papp Éva, Széchenyi Krisztián,

Gál Noémi Andrea

Díszlet:

Takács Lilla

Dramaturg:

Khaled-Abdo Szaida

Zene:

Simkó-Várnagy Mihály (InFusion Trio)

Koreográfus asszisztens: Papp Éva

Koreográfus-rendező: Hernicz Albert




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!