Jégzajlás a Dunán télvíz idején

2017. január 11., 18:52 szerző: Tőke Katalin
komment
Dunaújváros - Tavasz, nyár ősz, tél. Évszakok. Mindegyiknek megvan a maga előnye, hátránya, szépsége avagy kellemetlensége.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Minden ember másként érzékeli a természet változásait.

Most, amikor ezek a sorok íródnak, odakint a mondás szerint: repkednek a mínuszok. Hideg van. De tél van, semmi váratlan nincsen ebben a dologban. Hacsak nem annyi, hogy az elmúlt években elszoktunk az ilyen mértékű hidegtől. Ami ráadásul hosszan is kitart. Pedig Magyarországon - úgy gondolom - teljesen normálisnak számítanak az ilyen fagyok. Ezt a jelenséget, bizony már régen tapasztaltuk. Régen volt olyan, hogy a Duna ennyire megfagyjon.

A nagyszüleink, sőt valakinek még a szülei is emlékeznek az 1956-os jeges árra. Akkor az áradás feltételei adottak voltak. A természet akkor megmutatta erejét. Most más a helyzet azért, mert a Duna nem teljesen fagy be, a folyó mozgásban van, a jegesedés csak a partszakaszokon okozhat gondot.

De ne a negatívumokkal foglalkozzunk. Nézzék ezeket a felvételeket! Egyszerűen: csodásak. Az uszályok leparkoltak, a jeget azok torlasztják meg ennyire a partszakaszon. A Duna szó szerint füstölög a hőmérsékleti viszonyok miatt azon a részén, ahol még mozgásban van a víz. A parti területen pedig a megtört jég kisebb-nagyobb táblákban tornyosul fel. Téli sétáinknál arra figyelni, ügyelni kell, hogy szép-szép, de balesetveszélyes. Csak óvatosan, a Dunát mindenkor tisztelni kell. Viszont érdemes megnézni, mert a globális felmelegedés miatt nem tudhatjuk, mikor láthatunk ilyen jelenséget legközelebb...

Tőke Katalin

2017. január 11., 18:52 szerző: Tőke Katalin

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...