Hírek

2016.12.02. 17:25

Szalagtűző ünnepséget tartottak a dunaföldvári Magyar László Gimnáziumban

Dunaföldvár - A szülők, tanárok, barátok jelenlétében a helyi gimnázium harmincöt diákja kapta meg a hagyományos kék szalagot.

L. Mészáros Irma

A bevonulás felemelő pillanatai, amikor minden szülő elérzékenyül a gyönyörű párok láttán...

A tizenegyedikesek a végzősök számára készült igényes műsorukban az emberi kapcsolatok, a közösség értékéről és az idő szerepéről szóltak szép zenei aláfestéssel és vetített háttérképekkel. Azt mutatták be, hogy okosan, de főleg szépen kell élni, jeleket, nyomot hagyva a világban. A szalagtűzés után a két osztály képviselője, Martics Atina és Cseharovszky Máté szólt a diáktársakhoz, a tanárokhoz - sok humorral, de szeretettel. Egymástól, a közösségtől, a tanároktól kapott élményekről, s főleg az együtt töltött időről. Sok apró részlet idéződött fel: nevetés és sírás, egy-egy tanár reakciója vagy anyai aggódása, őszinte mosolya. Cseharovszky Máté saját versében fejezte ki, mit adtak neki a gimisévek. Értékelte, hogy társaival lehetett a vakító sötétségben és együtt hunyorogtak szikrázó napsütésben .

A fiatalember rózsát ajándékoz a táncpartnerének - udvarias, szép gesztus

Majd kisfilmeken is megelevenedtek a mögöttük hagyott évek. Mindezt a végzősök elegáns tánca követte: bécsi és angol keringőt jártak.

Cseharovszky Máté és Nánay Levente remek hagyománynak tartja

Komoly és megható percek voltak ezek, de végül inkább felszabadult örömöt lehetett látni az arcokon. S hogy mit gondoltak valójában? Néhányukat megkérdeztük. Újkorszaki beszédek voltak, mondta egyikük. Cseharovszky Máté és Nánay Levente, a diákönkormányzat és az osztály két aktív tagja remek hagyománynak tartja a szalagtűzőt, jelképes beavatásnak a felnőtt világba. Pozsgai Kevin minden percét élvezte a szalagtűzőnek, büszke az iskolatársaira. Komiszár Karola szerint a tánctanulás még jobban összehozta a közösséget, de most még nem érzi a véglegességet, mert a gimnáziumban sok feladat vár rájuk.

Az ünnepélyes, klasszikus keringő minden szalagavatónak a leglátványosabb és legszebb része

A báli ruhákat „buliszerelésre” cserélték a szalagavató után, a jókedv megmaradt egész hajnalig
Fotók: a szerző

A meghatódottság inkább a szülőket fogta el, hiszen mégiscsak elegáns felnőtt hölgyekként és urakként látták fiukat, lányukat, akik hat illetve négy évvel ezelőtt szinte kisgyermekként, kamaszként érkeztek az iskolába. Az abroncsos fehér és rózsaszínű ruhakölteményeket aztán más öltözetre cserélvén vacsorával és bulival zárták a földvári diákok a szalagtűző jeles napját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!