Hírek

2013.11.17. 20:40

Horgászok, de nem pácban - Új szövetségüknek már 14 ezer tagja van

Nem a zavarosban akarnak halászni, azaz horgászni: ezért új szövetségesi viszonyokat alakítanak pecásaink.

Pekarek János

Történelmi pillanatot élünk! – kezdte legutóbbi beszélgetésünket Somfai Rezső, a Dunaferr Horgászegyesület elnöke, és az első látásra túlzónak tűnő megállapítás a maga kategóriájában végül is igaznak bizonyult.

A város legnagyobb civil szervezeteként működő horgászközösség ugyanis a napokban rendezett közgyűlésén kilépett eddigi anyaszervezetéből, a Fejér Megyei Horgászegyesületek Szövetségéből.

Mégpedig azért, mert úgy látták, ez a földrajzilag nem túl távoli (székesfehérvári központú) szövetség nem képviseli kellőképpen a Duna mellett élő horgászok sajátos érdekeit.

Rendszeres haltelepítésekkel igyekszik gazdag horgászvízként megtartani a dunaújvárosi kiikötő öblét a helyi horgászegyesület. Terveik között szerepel, hogy visszaadják itt a halak ívóhelyét, kikotorva az iszapot, mondta Somfai Rezső egyesületi elnök (Fotó: Ady Géza)

A „történelmi pillanathoz” az is hozzátartozik egyébként, hogy a megyei szervezetből való kilépésről szóló közgyűlést már új alapszabály szerint rendezték a városi horgászok. Ennek értelmében megszűnt a választmányi és a küldötti rendszer, amelyek következtében sokszor csak néhány ember tudott arról, hogy mi készül, mi történik a vezetőségben. Most teljesen nyílt közgyűlést rendeztek, vagyis annyi tag jött el az ülésre, ahány csak akart. Vagy ahányat érdekelt a téma.

Ötvenen voltak jelen az 1370 beiratkozott taggal rendelkező szervezetből, mondta Somfai.

(Fotó: Ady Géza)

A dunaújvárosi horgászok nagy tervei közé tartozik, hogy saját kezelésükbe vegyék azt a Duna-szakaszt, amelynek egy részén most is horgásznak. A teljes szakasz 77 kilométer hosszú, Nagytéténytől Baracsig tart, és pillanatnyilag az Ercsi Hal Kft. kezeli. Amellyel egyre javuló kapcsolatokat építenek ki a helyi horgászok, és lehet, hogy együtt pályázzák majd meg a kezelést 2014-től.

De ebben a pályázatban sokat segíthet majd horgászainknak az is, hogy nem maradtak úgymond védő szervezet nélkül. S itt most nem csak a Közép-Dunamenti Horgászegyesületek Szövetségére gondolunk, amelyet a közelmúltban alakítottak meg dunaújvárosi, rácalmási és kulcsi, adonyi horgászok, hanem arra is, hogy a megyei szövetségből történt kilépésük után azonnal tagjaik közé fogadta őket a Velencei-tavi Horgászegyesületek Szövetsége!

Amely, jegyezzük meg, elsőként választotta az önállóság útját, elválva a megyei horgászoktól egy-két éve. Most pedig nemes gesztust tett az ugyancsak önállósodni vágyó Duna-menti horgászoknak: befogadván őket, úgy döntött a velencei szövetség, hogy nevét az új társak tiszteletére Közép-Dunamenti és Velencei-tavi Horgászegyesületek Szövetségére változtatta.

Mivel a dunaújvárosiakhoz hasonlóan a rácalmási, kulcsi, adonyi horgászokhoz is beléptek a velenceiekhez, az új szövetségnek máris 17 egyesület a tagja, összesen több mint 14 ezer taggal.

Ezzel pedig jelentősen nőtt társadalmi súlyuk.

 

Jelentős események, további tervek

A Dunaferr Horgászegyesület életében egymást érik a jelentős események. Szomszédos cikkünkben már utaltunk új alapszabályukra: ezt jóváhagyta a székesfehérvári törvényszék (másképp nem is rendezhették volna ez alapján közgyűlésüket), miként ugyanez a testület közhasznú civil szervezetté is minősítette őket. Így adományokat fogadhatnak el vállalkozásoktól.

További terveik közé tartozik, hogy szívességi gondozásba vegyék a városi kikötő öblét az ISD Dunaferr Zrt-től, helyreállítva az aquakultúrát...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!