Hírek

2017.03.09. 06:11

Jelentősen megemelkedett a szabadtéri tüzek száma

Konferenciát tartottak a szabadtéri tűzesetek megelőzése céljából.

Annak érdekében, hogy Fejér megyében és ezen belül a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területéhez tartozó Székesfehérvári-, Bicskei-, Gárdonyi- és Móri járásokban csökkenjen a szabadtéri tűzesetek száma, az indokolt égetések pedig a tűzvédelmi szabályoknak megfelelően történjenek a kirendeltség konferenciát szervezett a megelőzés és a tapasztalatok kicserélése érdekében március 8-ra, a Fehérvári Civil Központba.

A konferenciára többek között az önkormányzatok, az önkéntes tűzoltó és polgárőr egyesületek, a mezőgazdasági társaságok, a természetvédelmi területek kezelői, az erdőgazdálkodók, a vízügyi igazgatóság és a horgászegyesületek képviselői kaptak meghívást. Megnyitója során Vén Norbert tűzoltó alezredes, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, hogy az értekezlet célja a témához kapcsolódó tapasztalatok összefoglalása, valamint az együttgondolkodás a tűzesetek visszaszorítása érdekében.

Sajnálatos statisztika, hogy 2017 első negyedévében – a korábbi évek hasonló időszakához viszonyítva – jelentősen megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. A veszélyt elsősorban a száraz aljnövényzet és növényi hulladék jelenti, ami csapadékmentes időjárás esetén nagyon könnyen meggyulladhat. Sok helyen már a tavaszi kerti, illetve mezőgazdasági munkáknak is nekiláttak, elégetik a kerti zöldhulladékot, szükség szerint nádast, tarlót égetnek. A szabadtéri tűzesetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, amennyiben a szabadtéri égetés szabályait betartják.

A konferencián Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredestől, a kirendeltség tűzoltósági felügyelőjétől az alábbi témákról kaptak információt az érdeklődők:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!