Hírek

2016.05.12. 18:40

Különös érettségi: Móricz Máté látássérült fiatalember és Fülöp, az őt segítő eb vizsgázott

Dunaújváros - Különös érettségi vizsgára invitálták lapunk munkatársait csütörtök délelőtt. Fülöp és Máté napja.

Szabó Szabolcs

A héten már olvashattak II. Fülöp hercegről, azaz Fülöpről, tehát Fülesről, szóval arról a különösen képzett, látássérülteket segítő labrador kutyusról, aki lassan már hónapok óta teljesít szolgálatot Móricz Máté, a Bánki középiskola 10. évfolyamos diákja mellett. A szolgálat esetünkben túl rideg megfogalmazás, hiszen mint arra már a felemlegetett írásunkban is utaltunk: Máté és Fülöp párosa igazi közösséget alkot.

Két hősünknek azonban a törvény betűit követve vizsgát is kellett tenniük.

- Ezt államilag szabályzott közlekedésbiztonsági vizsgának hívják, amelyet természetesen külsős vizsgabiztosok ellenőriznek. A közel ötven perces próba során a párosnak bizonyítania kell: hiba nélkül használják a lépcsőt, a közlekedési járműveket és a közúti átkeléseket is biztonságosan tudják abszolválni. Emellett pedig van egy engedelmességi, megbízhatósági feladatsor is, amelyen Fülöp remekül teljesített - mondta el lapunknak Mikola Gyöngyvér, a páros egyik felkészítője, aki a vizsgaeredményről is beszámolt: csillagos ötös!

Vizsgafeladat közben. Móricz Máté látássérült fiatalember és Fülöp, az őt segítő eb - remekeltek

– Ez az államilag is jegyzett dokumentum azt jelenti, hogy Máté és kutyája Fülöp megszerezte a szükséges közlekedésbiztonsági vizsgát. Természetesen továbbra is kapcsolatban állunk majd velük, hiszen fontos az utánkövetés, az utángondozás. Máté egy tehetséges fiatalember, meglehet egy másik város felsőoktatási intézményében folytatja majd tanulmányait. Ez ismét újabb feladatot jelenthet számukra, ha szükségét érzik, ebben is próbálunk segíteni – mondta el Mikuli Gyöngyvér, akit a programban résztvevő kutyák sorsáról is kérdeztünk.

– Ezek az ebek rendszerint addig segítik gazdáikat, amíg fizikailag és szellemileg is képesek megfelelni minden kihívásnak. Az eddigi tapasztalatok szerint ezt átlagosan 10 év körül érik el a kutyusok. A legtöbb esetben a gazdi és kutya között olyan mély kapcsolat alakul ki, hogy ők „nyugdíjazásuk” után is a családdal maradnak. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor mi a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola biztosítunk számukra megfelelő környezetet és ellátást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!