Hírek

2013.06.25. 19:35

Jézus élete Tábori-képeken

Dunaújváros - Híres festők képeit láthatja a közönség július közepétől Esztergomban, a Rondella galériában. Sok dunaújvárosi kötődéssel. Az egyik kiállító művészt például Tábori Csabának hívják.

Pekarek János

Tábori Csaba hamarosan nagy mesterekkel  együtt állít ki Esztergomban! Mégpedig a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Rondella Galériájában.

Tábori kiállítótársai, Aknay János és ef. Zámbó István nem éppen alkalmi partnerei a dunaújvárosi gyökerű festőművésznek: egyszer már volt közös tárlatuk  mégpedig pontosan ugyanebben a témában és ugyanezzel a címmel.

Jézus születése.

2012. októberében ezen a címen volt tárlata a három nevezett alkotónak a debreceni Műterem galériában.

Tábori Csaba festményének részlete a Jézus élete című sorozatából (Fotó: Vohlmann György)

Idézünk a tárlat prospektusának szövegéből: "Több mint két héttel az országos szerveződésű Szakrális Művészeti Hetek záróeseménye után egy újabb, mintegy műsoron kívüli rendezvénnyel egészül ki ez a hatodik éve elhíresült program: nevezetesen a Jézus élete című kiállítással. A Biblia pauperum és a Biblia picta hagyományát felelevenítő tárlat egy magánszemély,  Matula Péter kezdeményezésére jött létre, aki három kortárs képzőművészt bízott meg azzal, hogy mindenféle megkötöttség nélkül, ki-ki a saját stílusa és formavilága szerint fesse meg az általa kiválasztott evangéliumi részleteket. Aknay János, ef. Zámbó István és Tábori Csaba képi válaszai merőben eltérőek, ám pontosan ettől izgalmas ez a kiállítás."

Novotny Tihamér művészettörténész szavaihoz fölösleges lenne bármit is hozzátenni, ami a tárlat lényegét illeti.

Azon kívül viszont bízvást elmondhatjuk, hogy az a bizonyos magánszemély, Matula Péter, ugyancsak dunaújvárosi gyökerű: leginkább kétlaki, itthon és Svédországban él.

(Egyszer majd kikutathatnánk, hogy miért megy annyi dunaújvárosi, képzőművészethez kötődő ember éppen Svédországba: Erdész, Takács, Matula...)

Szóval, Matula Péter ötlete volt, hogy a hazai kortárs piktúra jeles személyiségeit fölkéri: fessék meg, ami a Bibliáról, Jézusról, az evangéliumokról eszükbe jut.

A kezdeményezés félbemaradt - csak a három fent említett művész teljesítette vállalását.

A művésznek július 19-én nyílik tárlata ezen a címen az esztergomi várban (Fotó: Lázár Zsolt)

Tábori sajátos hangulatú, súlyos, ikonokra vagy szárnyasoltárra  emlékeztető, sőt: szárnyasoltárként ható képsorozata a közelmúltban három napig látható volt a dunaújvárosi evangélikus templomban is. Valóságos népvándorlást okozva a művészetkedvelők körében.

Az esztergomi kiállítás július 19-től augusztus 15-ig látható majd. Utóbb megismétlik a budai Várban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!