Hírek

2016.02.23. 18:03

2015-ben a dunaújvárosi tűzoltók 551 káresethez vonultak

A dunaújvárosi hivatásos tűzoltóparancsnokság elsődleges működési területén 25 település található, ahol több mint 130 ezer ember védelmét látják el. 2015-ben átlagos évet zártak a káresetek szempontjából.

Gallai Péter

Mindez kedd délelőtt hangzott el a parancsnokságon tartott évértékelő és feladatszabó állománygyűlésen, amelyen Orosz Csaba parancsnok beszélt a mögöttük hagyott esztendő feladatairól, kihívásairól, eredményeiről.

Mint megtudtuk: 2015-ben a dunaújvárosi tűzoltók 551 káresethez vonultak, amelyből hat esetben kellett II-es, míg egy-egy esetben III-as és IV-es fokozatban ténylegesen beavatkozni. Az újvárosi parancsnoksághoz tartozó pusztaszabolcsi őrs pedig 186 estben vonult ki.

A káreseteknél történt beavatkozások megfelelőek voltak, a parancsnoki állomány a jogszabályban meghatározott esetekben előírt vonulási kötelezettségének mindenkor eleget tett, a tűzoltási és műszaki mentési tevékenység jó színvonalú volt - ismertette Orosz Csaba, aki beszélt arról is, hogy az állománytáblában rögzített szerek, felszerelések rendelkezésre álltak.

- A gépjárművek az életkorukból adódóan meghibásodtak, javításuk és pótlásuk nagy terhet rótt ránk. Az emelőkosár 2015-ben sok időt műhelyben töltötte. Egy ilyen agglomerációban az emelő tartós távolléte folyamatos veszélyforrást jelentett, de jó hír, hogy ma visszaérkezik. Létszámhelyzetünk kedvező, a jelenlegi állománytábla szerint a feltöltöttség száz százalékos - mondta az alezredes, majd kiemelte, a Hunor mentőszervezet Fejér megyei létszámát, öt főt, teljes egészében a dunaújvárosi parancsnokság adja. Orosz Csaba arról is beszélt, hogy a létesítményi tűzoltóságokkal példaértékű a kapcsolatuk, emellett segítségükre vannak a területükön működő önkéntes és önkormányzati tűzoltóságok, így Baracson, Daruszentmiklóson, Dunavecsén Mezőfalván, Pusztaszabolcson, Szalkszentmártonban, Tasson, Velencén és Kunszentmiklóson.

A dunaújvárosi parancsokság vonulási adatainak, valamint feladatainak havi eloszlása a tavalyi esztendőben

Tavaly folytatódott a laktanya felújítása, vannak még hiányosságok, de sokat javult a helyzet. Megtörtént a lapos tető és a csatorna felújítása, az új irattár kialakítása és a földszinti vizesblokk is megújul az önkormányzat segítségével - de a személyi állomány is oroszlánrészt vállalt a karbantartásban.

Megrendezték a lépcsőfutó és a megyei szakmai versenyt, kiállításon mutatták be a polgári védelem történetét. Többek között fontos feladat volt az iskolákkal közösen megszervezett és levezényelt közösségi szolgálat: - Az összes környékbeli és helyi szakközépiskolával van együttműködési szerződésünk, és ez nem csak egy üres papír, hanem tartalommal megtöltött program. Madáretetőket építettünk, Duna-partot és patakokat takarítottunk, kiállítást szerveztünk, újraélesztési rekordot állítottunk fel, és még sok más programot koordináltunk. Idén a Katasztrófavédelem Központi Múzeumával és az Intercisa Múzeummal a tűzoltóság történetéről szervezünk kiállítást. Tűzoltó gyerektábort, közösségi szolgálaton belüli tűzoltó tanfolyamot tervezünk.

- Mi is az egységes állami katasztrófavédelem helyi szerve vagyunk. A kollégákkal szemben támasztott alapvető követelmény, hogy megjelenésükkel, viselkedésükkel és a polgárokkal történő kapcsolattartásuk során magatartásukban, hozzáállásukban tükröződjön a szervezet egységes arculata. A vezetői elvárások összefoglalásául kérek mindenkit, munkájával, hozzáállásával legyen partner abban, hogy 2016-ban a lakosság biztonságát szem előtt tartva, a meghatározott szakmai elvárásokat teljesítve végezze munkáját - fogalmazott az alezredes, majd így zárta gondolatait:

- Ne felejtsék amit mondok - ez adjon erőt a további feladatokhoz -, önök kedves kollégáim kiváló munkát végeztek, önök kiváló emberek! A végrehajtott feladat nem volt könnyű, de megfeleltek az elvárásnak. Jó csapat vagyunk! Jó ennek a dunaújvárosi csapat tagjának lenni! Az alábbi 130 éves tűzoltó jel mondattal zárnám évértékelőmet, ami ma is aktuális.

Ha dúl a bősz elem, e hármast ne feledd: / Erős kar, bátor szív, testvéri szeretet! / Jutalmad ez legyen: betöltéd tisztedet!

Amikor baj van, mindig ők vannak ott a szó szerinti tűzvonalban, de akkor is, ha balesetnél embereket kell menteni a roncsból, amikor ajtót kell feltörni, vagy macskát lehozni a háztetőről. Kimentik a gödörbe esett lovat, a csőbe szorult baglyot. Amikor nem dolgoznak, mármint egyenruhában, akkor is sokat tesznek saját és a mi közösségünkért is. Ők azok az emberek, akiknek társadalmi megbecsültsége mindig is az elsők között volt, van és szerintem lesz is. Még ha ez az anyagiakkal nincs is arányban. Szóval, köszönjük fiúk!



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!