Hírek

2014.07.23. 15:20

Jó lett volna a búza, ha nem jön az esőzés

Dunaújváros - Újabb késést szenved a búza aratása a város környéki földeken: az esőzések a minőséget is rontják.

Pekarek János

Jaj, Istenem.... - ezzel a sóhajtással kezdte válaszát a még lábon álló búza betakarítását illető kérdésünkre Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetője.

A sóhaj érthető: a keddi, szerdai esőzések a lehető legrosszabbkor érkeztek a Pentele Zrt. számára. A sár következtében a gépek nem tudtak felhajtani a búzatáblákra de amúgy sem arathattak volna, mivel az eső miatt a termés víztartalma meghaladja a 30 százalékot: aratni pedig csak 15 százalék körüli értéknél érdemes.

Most tehát néhány nap szünet következik az aratásban, mondta Márkli. Elvetett 327 hektárnyi búzájukból még 150 hektár lábon áll a határban.

Ott, ahol az elmúlt két napban harminc milliméternyi (helyenként még több) eső esett.

Igaz ugyan, hogy a Pentele Zrt. dolgozói az elmúlt hetekben igyekeztek kihasználni minden alkalmas órát az aratásra ám sok környékbeli gazdával előre leszerződtek arra, hogy learatott búzájukat a cég szárítójában fogadják. Ezért az utóbbi napokban kissé vissza kellett fogniuk a saját búzájuk betakarításának tempóját...

Ezután viszont nem csak a zrt. két kombájnjával, hanem két bérkombájnnal is várják az alkalmat az aratás mihamarabbi befejezésére.

Márkli János elmondta: az esőzések tovább rontottak a búza minőségén, várhatóan az ezután learatott gabona már csak takarmánynak lesz jó a piacon.

Emellett tovább csúsznak a munkák, áll a tarlóápolás, a talajmunka, a szalmabálázás is. Reményeik már csak a takarmánynövényekben vannak: a kukorica számára eddig nagyon kedvezett az időjárás, mint ahogyan (eddig...) a búzának is megfelelt. Az újabb esők rosszkor jöttek!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!