Hírek

2017.02.10. 14:30

Jó széllel akarnak "hajózni" - Bíznak a jó széljárásban

Baracs - Új óvoda építése, meglévő intézmények, épületek átalakítása, hasznosítása, a 2017-es önkormányzati gazdálkodás, a település-megtartó erő fokozása és a 2030-ig tartó hosszú távú elképzelések meghatározása szerepelt a szerdai két és fél órás falugyűlésen.

Horváth László

Közmeghallgatáson tájékoztatta a község képviselő-testülete a lakókat a település idei terveiről.Baracs legnagyobb projektje a községnek az új, 100 férőhelyes óvoda és a hozzá tervezett 400 adagos konyha megépítése. A régi óvoda épületét pedig bölcsődének, szociális hálózat fejlesztésére, családgondozó, vagy pszichológiai ellátásra lehetne használni.

A témánál Várai Róbert kiemelte, Baracs jövője és a település lakosságmegtartó ereje attól függ, milyen minőségű terveket készítenek a 2030-ig meghatározó terület alapú fejlesztési pályázatokban. Sikerül-e a község kulturális, turisztikai kínálatát megmutatni. Az éves beszámolót egy hajós idézettel zárta Várai Róbert, Baracs polgármestere „Aki tudja hova akar menni, annak minden szél jó. Aki nem tudja, annak egyik sem!”

Február 8-án 17 órától a baracsi Faluház kultúrtermében mintegy ötven érdeklődő előtt Várai Róbert polgármester a jelenlévőknek kiosztott költségvetési táblázat ismertetésével kezdte az éves rendes közmeghallgatást. A táblázat fő soraiból kitűnik, hogy Baracson 354 millió forint pénzügyi lehetőséget kell figyelembe venni az idei tervezet összeállításánál.

A gazdálkodás szorossága mellett a baracsiak nagyon várják az új óvoda megépülését. Bizakodásra ad okot, hogy a 2016-os esztendőben számos gazdasági, beruházási, kulturális és egyéb programot meg tudtak valósítani. Ezek közül kiemelhető néhány, mint például a vízvezetékcsere, három buszmegálló létesítése, amelyekhez még további készül. Az önkormányzat gazdálkodási szerepkörben is megjelent, a kertészet beindításával: árpatermelésről, kerítésépítésről, homoktövis és gyümölcsfa ültetéséről tudnak beszámolni.

Baracs térképével szemléltette Várai Róbert polgármester, mekkora és milyen összetettségű területről kell gondolkodni a jövő évi költségvetési lehetőségek elosztásánál  Fotó: Horváth László

Több pályázat megvalósult, illetve folyamatban van.

A kultúra területén jelentős eseményeknek lehettünk tanúi 2016-ban. Számos rendezvény, program szórakoztatta a lakosságot és Baracs vendégeit - összegezhető a közmeghallgatás első felében elhangzottakról.

A napirend második pontjának elején Baracs térképét tartotta két képviselő a megjelentek elé, ezzel illusztrálva, hogy az éves költségvetés szétosztásánál, a jövő fejlesztéseinél mekkora területben kell gondolkodni. A község legnagyobb projektje az új, 100 férőhelyes óvoda és a hozzá tervezett 400 adagos konyha megépítése. A régi óvoda épületét pedig bölcsődének, a szociális hálózat fejlesztéséhez, családgondozó, vagy pszichológiai ellátásra lehetne használni.

A témánál Várai Róbert kiemelte, Baracs jövője és a település lakosságmegtartó ereje attól függ, milyen minőségű terveket készítenek a 2030-ig meghatározó terület alapú fejlesztési pályázatokban. Sikerül-e a község kulturális, turisztikai kínálatát megmutatni. Az éves beszámolót egy hajós idézettel zárta Várai Róbert. "Aki tudja, hova akar menni, annak minden szél jó. Aki nem tudja, annak egyik sem!"

A rendezvény végi lakossági hozzászólásokban az évről évre visszatérő slágertémák (mint csapadékvíz elvezetése, utak, járdák állapota) kaptak elsősorban hangsúlyt. Valamint javaslatok érkeztek a hosszú távú fejlesztési tervekhez. Megyesi Sándor a sírok valamint a sírok közötti részek növénybeültetési szokásaihoz kért szabályozási segítséget.

Pintér Lajos szintén a növényzet és a csapadékvíz gondjaira világított rá, s kiemelte az elhanyagolt porták rendezésének lehetőségeit. Mosonyi Ferenc az előbb említettek mellett egy kalandpark létrehozását javasolta a tervekben megvalósítandó turisztikai fejlesztésekhez.

A baracsi önkormányzat 2017-es közmeghallgatása elérte a célját - összegezték a hallottakat a rendezvény végén a résztvevők.

Brandtner Antal -

Bár kevesebben jöttek el, mint vártuk, de szerintem támogatja majd a terveket a község. Baracs a lakosság-megtartó erejét biztosan megőrzi a jövőben is.

Varga Mihály -

Szépek az elképzelések. Itt születtem, itt dolgoztam, ezért is fontos számomra a helyi értékek megőrzése, fejlesztése. Megítélésem szerint van esélye a terveknek.

Macula Mihály -

Baracs fejlődni fog, ez biztos. A kertekkel nem teljesen értek egyet, nagyon kevés a faluban a fiatal szülő. Nehéz lesz a gazdálkodásra nevelni az új generációkat.

 






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!