Hírek

2014.01.07. 16:40

Mondjunk el közösen egy imát a vasműért és a városért!

Dunaújváros - Civil kezdeményezésre ökumenikus istentisztelet lesz a vasműért, a városért január 9-én, csütörtökön délután fél négytől a Dózsa mozi előtti téren. Segíts-Ég!

Körmendi Erzsébet

Elválaszthatatlan páros: Dunaújváros és a vasmű! Mondhatjuk, hogy büdös, poros - de a miénk! Emberek ezreinek a megélhetést jelenti  (Fotó: Ady Géza)

- Részvéttelenül nem mehetünk el az emberek problémái mellett. Bajba jutottakra, a világban katasztrófát elszenvedettekre tekintünk nap mint nap, a média az otthonunkba, a szobánkba hozza a történéseket. Azokra az emberekre, az ő problémáikra még inkább figyelnünk kell, akik a közvetlen környezetünkben élnek. Megszólíthatjuk, bevonhatjuk őket például egy közös imádságba. Kimutathatjuk, hogy gondolunk rájuk! Tudjuk, a vasmű olyan gond, amin az egyház változtatni nem tud, de még országos szinten sem találtak rá megoldást. Sok család nem talál kiutat. A Jóistenben bízhatunk, és a hit kapaszkodót jelent, erőt ad! A nehézségek közepette mi másra gondolhatunk! És talán eljuthat ez a közös ökumenikus ima akár Oroszországig is - mondja Stermeczki András, evangélikus lelkész, aki meghallotta és jó szívvel fogadta a megélhetést biztosító munkahelyekért és a városért aggódó civilek sóhaját: mondjunk el közösen egy fohászt! Segíts-Ég!

Innen ered az ökumenikus istentisztelet gondolata, amelyet négy helyi egyházi vezető szolgáltat január 9-én, csütörtökön délután fél négykor a Dózsa mozi előtti téren. A kezdeményező civilek szerint meg kell becsülnünk a vasműt! Koszos tőle a város! mondhatjuk akár naponta többször is. De ne feledje aki erre gondol: azért élhet ebben a városban, mert valaki, egykor elhatározta, Dunai Vasmű lesz ezen a fennsíkon. A gyár és a város elválaszthatatlan. Üzemzavar esetén szidjuk a füstöt eregetőt de nem látjuk az ott dolgozó ember erőfeszítéseit, munkáját, amivel elhárítja azt!

Sokan szeretik, féltik a Dunaferrt, és bíznak a gondolat és a hit erejében. Ebből táplálkozik az istentisztelet gondolata, amely mellé odaálltak az egyházi vezetők. Braun Ervin baptista lelkész például a következőt mondja:

- Amikor a mezőgazdaságban a búzának eső kell, az Istenhez fohászkodunk. Mert minden az Ő akarata szerint történik! Az Isten megteremtette az embert, formálja a magzatot az anya méhében, megszületik a gyermek egészségben, és cseperedik. Ennek így kell lennie, mondja még a hitetlen is? De miért kell így lennie? Mert Isten úgy akarja. Hiába fohászkodunk azért, hogy maradjon meg a vasmű! Mondhatjuk viszont: történjen minden az Ő akarata szerint, de kegyelmezzen az embereknek, hogy legyen munkahelyük!

- Fontos, hogy megmaradjon a munkahely. Az ember imádkozik, abban vigaszra lel, ha úgy érzi, mást nem tehet. A civilek megkerestek bennünket, az egyházat, és ez önmagában is jó. Talán ha többször imádkoztunk volna közösen, máshol tartanánk. Az ima fontos mondja Kovács István görög-katolikus parókus. Az ökumenikus istentiszteleten részt vesz Böttger Antal református lelkész is, ám őt nem tudtuk elérni. Gondolatai helyett álljon a végén a kezdeményező civilek által választott idézet: Legyen ma béke belül. Bízz abban, hogy pontosan ott vagy, ahol lenned kell. Ne feledkezz meg a végtelen lehetőségekről, amelyek a hitből születnek benned és másokban.

 

 

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!