Hírek

2016.12.04. 18:05

Kolbászfesztivál a főtéren - Pentelei hagyományok szerint készült a disznótoros finomság

Dunaújváros - Tucatnyi csapat vett részt a hagyományőrző kolbászfesztiválon, amelyen profik vitték el a pálmát.

Pekarek János

Aki a sült kolbászt szereti, az rossz ember nem lehet! Akár így is átalakíthatnánk az ismert mondást, és bizonyos, hogy nem tévednénk vele nagyot. Hiszen aki szereti, az nyilván a hagyományokat is szereti, és Pentelén ez máris sokat jelent!

A hetedik hagyományőrző pentelei disznótoros és kolbászfesztivált ezúttal is a Városháza téren rendezték, szombaton délután. Méltó környezetben, ráadásul a most zajló Adventi Forgatag kellős közepén, úgyhogy sem a hangulatra, sem a közönségre nem lehetett panasz. A rendezvény fővédnöke dr. Dorkota Lajos, Dunaújváros és Fejér Megyei díszpolgára, Cserna Gábor polgármester és dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő volt.

Mindenkinek megvolt a maga titkos receptje: sok be is vált!

Megnyitójában a polgármester utalt rá, hogy a Magyar úti malom és kúria felújítása után oda, ugyancsak méltó helyre költözhet vissza a fesztivál, amelynek a kulinális élvezetek mellett fontos az üzenete: Nem élhetünk hagyományok, gyökerek nélkül, s hogy ezek a gyökerek milyen talajban, milyen mélyen kapaszkodnak, az gyermekeink szempontjából nem elhanyagolható. - mondta Dunaújváros polgármestere.

A VII. Pentelei Kolbászfesztivál lényege a hagyományőrzés. Magyaros ízorgiának lehettünk részesei - kiváló töltelékek készültek
Fotó: Zsedrovits Enikő

A hetedik kolbászfesztivál talán sokakban legmaradandóbb része az ugyancsak a hagyományoknak megfelelő, ingyenes disznótoros kóstolás volt, ami délután fél kettőkor kezdődött a bíróság épülete mellett felállított, vadonatúj, hatalmas, fehér sátorban. Négyszáz adag ételt készítettek erre a célra.

A zsűri dolga olyannyira nehéz volt, hogy csak fél órával a meghirdetett időpont után tudtak eredményt mondani. Grábits Gábor, Szabó Zsolt, Farkas Lajos, Budavári Árpád és Farkas Attila zsűritagok szerint a legjobb kolbászt idén az Alibi pizzéria csapata töltötte és sütötte. Második az Art Műhely együttese lett, harmadik pedig, délvidéki különlegességével a csantavériek csapata.

Az Art Műhely csapata töltés közben: végül a második helyen végeztek a versengésben

Kiadtak két ezüstfokozatú és egy arany különdíjat is. Utóbbit a DPASE alakulata nyerte el, a két ezüst-különdíjas a Béláék csapata és a Pentelei Böllérek lettek - utóbbiak sütötték az ingyenes kóstolót is.

Cserna Gábor polgármester (balra) is megszemlélte az előkészületeket a verseny elején

Grábits Gábor zsűrielnökként érdekes dolgokra hívta fel a figyelmet értékelésében. Mint például arra, hogy az idén nagyot fejlődött a kolbászfesztivál sátra, nem csak méretében, hanem balesetmentes berendezésében, és abban, hogy mindenki nagy gondot fordított a tisztaságra. Sajnos minden produktumot már hidegen kellett megkóstolnia a zsűrinek, ám így is érződött: úgy készítették a csapatok a kolbászt, mintha szeretteiknek sütötték volna. Ám voltak túl száraz és túl omlós kolbászok, és néha előfordult, hogy öreg, megfakult pirospaprikát használtak fel.

Látszólag nagy volt a versengés - igazából barátságos hangulatban vetélkedtek a csapatok a fesztiválon

Szabó Zsolt a Pentelei Sport, Kultúra és Hagyományőrző Egyesület nevében hozzátette, hogy a legjobb pentelei, magyar házikolbászt keresték, ami egyszerű, só, bors, paprika és fokhagyma ízesítésű: és találtak is ilyet!

Egy elhivatott pentelei hagyományőrző: Parádi György

Az biztos, hogy a 2016. évi Pentelei Hagyományőrző Kolbászfesztivál is nagy sikert aratott - annyira, hogy még az új, nagy sátor is kicsinek bizonyult. A viszonylag szűk helyet azonban bőven ellensúlyozta a nagy szív: minden résztvevő csapat és segítőik is igen jólelkűen és bőkezűen osztogatták, kínálgatták készítményeiket, amelyek már illatukkal is valóságos extázisba ringatták a közönséget. Ezután a helyszín gyakorlatilag mindegy volt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!