Hírek

2014.07.03. 17:35

Jobbik: a diákok nem rabszolgák

Dunaújváros - A diákmunkások helyzetéről tartott sajtótájékoztatót a Jobbik helyi szervezete.

Szabó Szabolcs

- Évente több százezer diák és hallgató keres munkát, főként a nyári tanítási szünetben. Sajnálatos, hogy számos munkaadó inkább olcsón megszerezhető rabszolgának tekinti a fiatal munkavállalókat - fogalmazott Molnár Réka, a Jobbik Dunaújvárosi Ifjúsági Szervezetének elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A fiatal politikus elmondta, a Jobbikhoz számos bejelentés érkezett már, hogy a munkáltatók nem teljesítik a törvényben foglalt kötelezettségeiket. A főként szezonális munkát vállaló diákok számára nem biztosítják a megfelelő munkakörülményeket, gyakran nem fizetik ki az előztesen megállapodásban rögzített bért és számos diákot csak feketén foglalkoztatnak egyes cégek.

Molnár Réka, a Jobbik helyi ifjúsági tagozatának elnöke

Molnár Réka felidézte: a Jobbik Ifjúsági Tagozata felhívta a figyelmet a passzív hallgatók diákmunkához jutásával kapcsolatos jogszabályi ütközésre. Ezen hallgatók esetében ellentmond egymásnak a felsőoktatási, valamint a társadalombiztosítási törvény. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jogértelmezése pedig nem kedvez a passzív hallgatóknak, akik a NAV gyakorlata szerint nem jogosultak a diákmunka után járó kedvezményekre.

A tájékoztatón elhangzott, az illetékes hatóságoknak a nyári időszakban kiemelten ellenőriznie kellene a diákokat foglalkoztató vállalkozásokat, hogy azok betartják-e a törvényben foglalt követelményeket. Lapunk kérdésére Molnár Réka elmondta, a helyi Jobbik irodához is számos panaszt érkezett már a diákmunka-szövetkezetek tevékenységével kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!