Hírek

2016.07.10. 16:20

Jól halad az aratás! Nagyon jó termést hozott az őszi káposztarepce idén

Dunaújváros - Már a búzát aratják a környékbeli földeken. Nyolc-tíz napot szánnak a betakarítására.

Pekarek János

Megkezdték a búza aratását pénteken az egyik helyi mezőgazdasági cég dolgozói, tudtuk meg Márkli Jánostól, a cég ügyvezetőjétől.

A szokottnál hamarabb kezdődött aratási szezonban először az őszi árpa betakarításának fogtak neki a zrt-nél - annál is inkább, mivel volt egy jelentős rendelésük e terményből Szaúd-Arábiából: az arab országból 1200 tonna árpát vásároltak tőlük. Ez a mennyiség már uszályban van, úton a megrendelő felé. Ahogyan Márkli János fogalmazott: örülnek ennek, nem csak a megrendelés sikeres teljesítése miatt, hanem azért is, mert ha ennyi árpával a raktárakban látni neki az aratás második részének, akkor aligha jutott volna elég hely minden learatott termésnek.

A 192 hektárról betakarított őszi árpa hektáronként 6,9 tonnát termett, ami szép eredmény. Egyenesen rekordot hozott a másik korai érésű növény, az őszi káposztarepce aratása: ezt 143 hektáron vetették el, és hektáronként 4,1 tonnás eredményt produkált: ennyit még soha nem takarítottak be repcéből! Jellemző, hogy még az ügyvezető is úgy számolt, hogy jólenne 3,5 tonnás eredményt elérni a káposztarepcéből...

Búzát háromszáz hektáron vetettek el az ősszel a zrt. földjein. Mindenhol megérett, már aratható állapotban van, jegyezte meg Márkli János. A betakarítására nyolc-tíz napot szánnak, s ezt a határidőt valószínűleg teljesíteni is lehet, még akkor is, ha kisebb esők akasztják meg az aratást, ahogyan ez az elmúlt hetekben is többször előfordult. Egy-egy napra meg kellett állítani ilyenkor a gépeket - de ami hátráltatta az aratást, az nagyon jól jött a kapásnövényeknek, a kukorica és a napraforgó növekedésének. Mindkét növény nagyon jól tudta hasznosítani a növekedési fázisban kapott csapadékot: ha így megy tovább, ezekből is jó termés lesz!

Pillanatnyilag tehát nem is annyira az aratás sikeressége, vagy a termésátlagok jelentik a nagy kérdést, így, az aratás félidejében, hanem inkább az értékesítéssel lehetnek gondok. Még tavalyról is maradt ezer tonna búza a raktárakban, és ha másutt nem lesz jó minőségű a termés, akkor az jelentősen befolyásolhatja az árakat. A csak takarmánynak jó búzát pedig nagyon nehéz lesz értékesíteni állatállomány híján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!