Hírek

2014.05.05. 18:00

Jól jött az eső a mezőgazdászoknak

Dunaújváros - A kirándulók nem örültek a csapadékos, hűvös hétvégének - a mezőgazdászok viszont igen!

Pekarek János

- Lehet, hogy a kirándulást tervező polgárok nem örültek neki, a mezőgazdászoknak azonban nagyon jól jött a hosszú hétvége esős időjárása! - mondta lapunknak Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetője.

- 25-35 milliméternyi eső esett a zrt. területén a hét végén - jegyezte meg Márkli. - Ennyi csapadék Mélykút és Kisapostag között, azaz a mi földjeinken elegendő volt ahhoz, hogy a növények hasznosíthassák!

A mezőgazdász hozzátette: ettől az esőtől a tavasszal elvetett növények, így a kukorica, a napraforgó kikelése felgyorsult, az elmúlt egy hétben látványossá vált: a növények az általuk nagyon várt esőtől szinte kirobbantak a talajból.

- Számunkra az is nagyon kedvező volt - említette meg Márkli János, hogy a környékünkön nem volt olyan katasztrófa, ami sokfelé megkeserítette a gazdák életét: például jégverés vagy orkánerejű szél, ami elfektette volna a szárbaszökkent növényeket.

(Mi Adony felé láttunk a szántóföldeken ilyen, a szélvihartól lenyomott vetéseket. P. J. )

A nedves, párás levegő ugyanakkor kedvez a gombabetegségek elszaporodásának is, mondta a szakember. Ezért erős védekezésre lesz szükség a kalászosoknál amit azonban egyébként is tervbe vettek. Különösen, hogy jelentősen meggyorsult e növények kalászba szökkenése az árpa és a búza esetében az elmúlt egy hét során.

- Általában előbbre került a növények érése, fejlődése - mondta Márkli. - Várhatóan a betakarítás ideje is előbbre kerül majd emiatt. Hacsak nem jön közbe addig valamilyen természeti katasztrófa, váratlan, nagyerejű lehűlés.

A megfigyelések szerint a bőséges májusi csapadék természetesen nem csak a,kultúrnövények fejlődésének kedvez, hanem rendkívül elszaporodott miatta a gyom is. A gyomnövények irtására tehát az erre eredetileg is felkészült gazdaságoknak különös figyelmet kell majd fordítaniuk a következő hetekben, mondta a szakember. Ezzel a munkával azonban célszerű megvárni, amíg a gyomok is szárba szökkennek, hogy könnyebb legyen az irtásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!