Jól működik már az ötvenéves dízelmozdony Rácalmáson

2017. június 27., 18:00 szerző: Pekarek János fotós: Zsedrovits Enikő
komment
Már nem csak dísz, de megbízhatóan működő kiállítási tárgy is a vasútállomáson látható M40-es dízelmozdony.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

- Akkor most figyelem! - szól a Vezér úr, és megnyom egy gombot a vezérlőállásban. Másodpercnyi gurgulázás után sötét dízelfüst pöffen ki a motorház tetején, és az M40.103 típusú, Ganz-MÁVAG gyártmányú mozdony motorja beindul, majd szabályosan, egyenletesen, erőteljesen jár.

Történik mindez a rácalmási vasútállomás melletti (talán nevezhetjük így) vasúttörténeti parkban, ahol 2014 szeptembere óta egy étkezőkocsi mutatja be, milyen volt a XX. század vasúti gasztrokultúrája.

2015 nyarán pedig megérkezett a "Púpos" becenévre hallgató dízelmozdony is, ami ugyan már akkor is beindult egy gombnyomásra, dacára annak, hogy évekig Záhonyban oszladozott. Ám azt a legjobb indulattal sem lehetett volna mondani, hogy szabályosan, egyenletesen, erőteljesen járt volna.

Most már ez is elmondható! Gyöngyösi László autószerelő mester, volt fővonali mozdonyvezető (megszólítása: Vezér úr), aki maga is vezetett ilyen gépeket a Balatonnál, csak nem tudott nyugodni szeretett gépe láttán, és másfél évi munkával rendbehozta a Jendrassik-rendszerű motort, a vezérlőállást, az üléseket, úgy, hogy akár rendszerbe és munkába is állíthatnák a MÁV gőzmozdonyok utáni korszakának 1967-ben készült jeles vontatóját.

A gép a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület, a MÁV és egy vasúttörténeti alapítvány együttműködésében került Rácalmásra, korhű festéssel és pályaszámmal. Utóbbi tábláján egy vörös csillag is látható, de csak a korhű állapot bemutatásaként.

Pekarek János

2017. június 27., 18:00 szerző: Pekarek János fotós: Zsedrovits Enikő

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...