Hírek

2014.03.12. 20:05

Jószolgálati Otthon: házelnöki látogatás

Dunaújváros - Neves vendég érkezett szerdán a Jószolgálati Otthon Közalapítvány Bercsényi utcai részlegébe, Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Gallai Péter

Kövér László elsőként megtekintette az intézményt, találkozott a bent lakókkal és megismerkedett az itt folyó munkával de azokkal a problémákkal is, amelyek megnehezítik az intézmény működését. A házelnököt és kíséretét a gondozottak kedves műsorral és saját készítésű ajándékokkal várták.

Kövér László ezt követően sajtótájékoztatót tartott, ezen többek között hangsúlyozta: A társadalom számára világossá és egyértelművé kell tenni azt, hogy magunkról gondoskodunk amikor a fogyatékkal élőkön segítünk.

A közjogi méltóság számára nem volt ismeretlen a hely, ugyanis a Jószolgálati Otthon Közalapítvány udvarán elkészült Ability Élménykert 2012-es átadásán felesége, dr. Bekk Mária is jelen volt. A házelnököt aki 1990-től a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének vezetőségi tagja, 1994-től elnöke Kecskés Rózsa igazgató és Nics Éva, kuratóriumi elnök fogadta, majd megismertették az alapítvány működésével. Kövér kérdésére elmondták: a mostani férőhely duplájára is lenne igény.

Kecskés Rózsa bemutatta az intézményt Kövér Lászlónak, aki mellett dr. Galambos Dénes és dr. Dorkota Lajos áll  (Fotó: Ónodi Zoltán)

A gondozottak műsorral is kedveskedtek a vendégeknek, a házelnök mellett dr. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke, dr. Galambos Dénes megyei kormánymegbízott és Cserna Gábor polgármester is részt vett az eseményen. Mutasd meg mekkora a szíved, mutasd meg milyen is az igazi ölelés... énekelték a fellépők.

Az épület bejárása közben Kövér László beszélgetett a lakókkal is, egyikőjükkel, a kerekesszékes Németh Lóránddal a számítógép segítségével tudott szót váltani a fiatalember így tud kommunikálni, de érvényesülni is. " Már 12 éve versírással foglalkozom, az adja nekem az életet, hogy másnak örömet szerezzek " - írta Kövér Lászlónak.

Kövér László az otthon egyik gondozottjával, Németh Lóránddal a számítógép segítségével váltott pár szót (Fotó: Ónodi Zoltán)

A házigazdák a problémák közt említették: nyolc hónap a Nemzeti Rehabilitációs Szolgálatnál a felülvizsgálat ideje, de van aki egy éve nem kapta meg a rokkantsági járadékát. Az intézményben tartott sajtótájékoztatón erre reagálva Galambos Dénes elmondta: már másnap áttekinti az eljárást, mert tűrhetetlen, hogy ennyi ideig ellátatlanul marad valaki.

Kövér László kiemelte: 2010-ig a politikában és a közéletben is kifejezetten periférikus terület volt a fogyatékkal élőké:

- Abba sem szoktunk belegondolni, hogy a 2011-es népszámlálás adatai szerint az ország lakosságának 4,6 százaléka él valamilyen fogyatékossággal, ami óriási szám. Mindenkinek különböző problémája van, ezért nagyon bonyolult ellátórendszert kell kialakítani.

Az elnök hozzátette, a rendelkezésre álló eszközökkel megpróbálták növelni a korábbi támogatásokat: Jobban teljesítünk ezen a téren is, de nem lehetünk elégedettek, hiszen egy ilyen látogatás alkalmával kicsit meg is retten az ember, mi vár még megoldásra. A problémák leltárba vétele az első feladat, majd ehhez lehet a bővülő forrásokat hozzárendelni. Dunaújváros más településhez képest kiemelt szerepet fordít fogyatékos lakóira. Tíz éve még meghökkenést váltottak ki ezek az emberek az egészséges társadalomból, de mára részben ennek az intézménynek köszönhetően, részben az önkéntes munka köznevelésbe illesztése révén sokan áldozzák idejüket arra, hogy szebbé tegyék mindennapjaikat. Ezáltal erősödjenek a természetes elfogadás és a befogadás gesztusai is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!