Hírek

2015.03.03. 16:20

Józsa néni a város legidősebb asszonya - 109. születésnapján köszöntötték

Dunaújváros - A József Attila utcában lakó Nagy Józsefné kedden ünnepelte 109. születésnapján. Az önkormányzat vezetői is köszöntötték.

Körmendi Erzsébet

Józsa néni dédelgette, becézgette a kedvenc virágából, jácintból kötött születésnapi bokrétát (Fotó: Ady Géza)

Józsa néni fogalomnak számít Dunaújvárosban. Tavaly nyáron még kiült a József Attila utcai lépcsőházuk elé egy székre, énekelgetett, szavalgatott, nézte a virágokat, a madarakat, és megszólította a járókelőket. Józsa néni ma is jó egészségnek örvend. Petőfi verseiből is szemelgetett, és az Akácos utat kedvenc nótáját is elénekelte a születésnapján őt felköszöntőknek. Gombos István alpolgármestertől a kedvenc virágából, jácintból kapott egy csokorral, amit a karjában tartott, ölelt, dédelgetett mindvégig, amíg nála voltunk.

Józsa néni óbudai sváb családból származik, kilencen voltak testvérek, de csak heten nevelődtek fel, és valamennyien megélhetést biztosító szakmát tanultak. Józsa néni varrónőként már 15 évesen elhelyezkedett, gyalog járt Óbudáról a Margit hídon át dolgozni minden nap – ezekről az utakról vidám történeteket mesél, bizonyítva, hogy humorát nem fakították el az évek. Fia szerint a sok gyaloglás erősítette meg a szervezetét ennyire. Ugyanis amikor Szakszentmárton, Dunavecsén éltek, a települések közötti utat néha naponta kétszer szintén gyalog tette meg Józsa néni, hogy beszerezze a cipész alapanyagot az urának. Az elsők között költöztek Sztálinvárosba 1950 nyarán, építették a vasművet, majd Józsa néni a szállítóknál dolgozott, utána pedig, amikor a Technikumban felépült a szülőotthon, ott vállalt takarítói munkát a nyugdíjazásáig. Fantasztikus életvidám asszony, máig nem szed semmilyen gyógyszert, és örömmel énekelte el azt a nótát, amellyel férje 85 évvel ezelőtt szerenádként meghódítsa a szívét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!