Hírek

2013.09.16. 20:12

Jubileum Dunaföldváron: teret avattak

Dunaföldvár – Húsz éve írták alá a németországi Weikersheimmel a testvérvárosi szerződést. A jubileum alkalmából, a hétvégén egy új közteret neveztek el Földváron a német településről.

Gallai Péter

A történet egészen 1993 áprilisáig nyúlik vissza, akkor írta alá Dunaföldváron az okiratot a Horst Häffner polgármester vezette, Baden-Württenbergben található kisváros delegációja, valamint Kiss János polgármester. Csak érzékeltetésül, hogy akkoriban milyen rangú esemény volt egy ilyen szerződés aláírása, a közös, ünnepi képviselőtestületi ülésen jelen volt többek között Hans Redfehr német főkonzul, Konrad Kapell, a német követség tanácsosa, Georg Wenzel, Baden-Württenberg tartomány tanácsosa, Priger József, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Csalótzky György miniszteri főtanácsos.

Az azóta eltelt időben a két fél rendre megerősítette a partneri szándék folytatását, a húsz esztendő alatt már komoly szálak alakultak ki például a két város civil szervezetei, iskolái között, de számos barátság is született.

Idén már huszadik esztendejét ünnepli a kapcsolat, ezért a hétvégén rendezett szüreti fesztivál ennek jegyében is telt. Az eseményre Klaus Kornberger, weikersheimi polgármester vezetésével félszáz vendég érkezett a német városból, köztük egy fúvós és egy rockzenekar. Az ünnepség legjelentősebb eseménye az volt, amikor hivatalosan átadták a Weikersheim teret. A német városban már korábban elneveztek egy utcát Dunaföldvárról, most ezt viszonozta a magyar fél. A kiválasztott hely a település egyik legforgalmasabb kereszteződése, a hatos főút mellett található. Az avatáson a két fél képviselői mellett számos helyi lakos, valamint több borlovagrend képviselője is megjelent.

Süveges Árpádné alpolgármester köszöntőjében felidézte: ez egy gondozatlan terület volt egészen 2007-ig, amikor helyi családok kezdeményezésére és anyagi hozzájárulásával felállították itt a Csepeli István fafaragóművész által készített keresztet.

Mostanra pedig a tér környezete is megszépült, virágosítottak és füvesítettek, padokat helyeztek ki, térkövezték a kereszt környékét, kandelábereket építettek.

A megyei kormányhivatal főigazgatója, László-Varga Zsuzsanna szerint Dunaföldvár nem csak földrajzilag tölt be kiemelt szerepet, de az itt élő emberek, nemzetiségek is jól megférnek egymás mellett. – Földvár ezzel a gesztussal példát állít a megyében, de az országban is, hogy mennyire fontos a testvérvárosi kapcsolat. Nemcsak joga, hanem kötelessége is az itt élőknek ennek méltó ápolása.

Klaus Kornberger megindító pillanatnak nevezte a szalagátvágást, és további lelkesedéssel tölti el, hogy voltak, vannak olyanok, akik ezt a teret szeretettel ápolták és gondozták, hogy ilyen legyen. Manapság ez nem természetes.

Az esemény végén a két polgármester közösen elültette a parkban a Németországból hozott tölgyfát, majd a vendégek két hordó sört vertek csapra, míg a házigazdák az idei borversenyen a város borának választott fehér és vörösborokat kínálták kóstolásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!