Hírek

2017.08.14. 17:15

Jubileumi horgászverseny folyóvízen: Minden horgász álma az, hogy halat fogjon

A hét végi jubileumi horgászversenyre meghívták a Mohosz képviselőjét is. Az országos egyesületet egyik alelnöke képviselte.

Balla Tibor

Kozári Miklós, aki a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke, a 300 ezer tagot számláló Mohosz alelnökeként a versenyhorgászat koordinálásért felel. Nem sokkal az eredményhirdetés előtt szóra bírtuk.

Kozári Miklóst, a Mohosz versenyhorgászatért felelős alelnökét arról kérdeztük, vajon mennyire volt nagy esemény ötven évvel ezelőtt, hogy itt rendezték meg a világbajnokságot.

- Mindenképpen nagy. Egyrészt azért, mert tudjuk, hogy ötven évvel ezelőtt vasfüggöny mögött voltunk, tehát ez egy nyitottságot is jelentett, másrészt pedig ötven évvel ezelőtt a magyar horgászat még nem volt annyira a topon, mint amennyire most van a világban, tehát ez egy nagy esemény volt. Nyitás volt a magyar horgászatnak, a versenysportnak. Miután nagyon sok horgász itt volt, megismerték a helyet. Az akkori horgászvezetőktől, illetve a tudósításokból tudom, hogy mindenki hozsannázott róla, nagyszerű dolog volt.

Somfai Rezső, a DSHE elnöke (balra) és Kozári Miklós Fotó: AG

Mennyire tudatosak, mennyire jók a Duna menti horgászok?

- Véleményem szerint a folyóvízi horgászat és a tavi horgászat között nagyon nagy a különbség, ugyanis az a csodálatos elem, amit mi víznek hívunk, teljesen másként működik. Sokkal nehezebb a folyóvízen horgászni. Aki itt megtanul, annak tavon könnyebben fog menni, és eredményesebb lesz.

A mi jubileumi versenyünk mennyire tekinthető színvonalasnak?

- Ez egy baráti lehetőség. A helyiek ezt megemlékezésnek szánták. Voltak itt igazi profi horgászok, ültek itt világbajnokok, viszont ült jó néhány amatőr is. Így szép, így az igazi.

Ötven éve egy versenyző közel hatszáz halat fogott. A mostani teljesítmény milyen?

- A nyertes zsákmánya közel öt kiló, és miután itt a horgászmódszer úszós volt, és viharos szél van, egyszerűen akrobatikus mutatvány volt tartani egy tizenhárom méteres botot, ami alapból meghajolt már, és a széllökések szabályosan rángatták a zsinórt.

A jubileumi horgászversenyen világbajnokok is ültek a parton az amatőrők mellett

Mi a legnagyobb problémája ma a magyar horgászoknak?

- A drága hal. Nagyon kevés egyesületnek adatik meg, hogy meg is termelje a saját halát. A kormány most felvetette, hogy öt százalékos lesz a hal áfája, ami azt jelenti, hogy több mint húsz százalékkal olcsóbban tudunk halat vásárolni. Minden horgász álma az, hogy halat fogjon. Kaposváron is, ha többet fognak - még akkor is, ha nem viszik el - az a sava, borsa a horgászatnak. A másik komoly gond az utánpótlás. Látunk ugyan nagyon biztató jeleket, látjuk, hogy a horgásztáborok egyre népszerűbbek, de azt is látjuk, hogy nagyon nehéz őket megtartani, hogy rendszeres legyen ez a tevékenység náluk, és elcibálja őket a televízió, a monitor elől. Ezért most az országos szövetség sokat tesz, jelentős mértékben támogatja azokat az egyesületeket, amelyek tanfolyamokat, táborokat szerveznek.

Az önkormányzat eltökélte, hogy fellendíti a horgászturizmust a Szalki-szigeten. Ez mennyire hétköznapi?

- Kiemelkedőnek tartom. Ennek nagyon örülnénk. Nagyszerű lenne. Én magam nagyon örülnék, ha itt ismét egy versenypálya lenne. De ahhoz úgynevezett ellátó egység is kell. Gondolni kell a több horgászra, a vendéghorgászra. Az a terv, amit láttam, nagyon szép lenne, ha megvalósulna. Ha azt a tervet úgy meg tudják valósítani, akkor az országban nagyon kiemelkedő bázispontja lenne Dunaújváros a horgászturizmusnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!