Hírek

2017.01.20. 16:10

Kábítószer: A legfontosabb a kínálat, a kereslet és az ártalmak csökkentése

Dunaújváros - Nyolcszázezer alkoholista él közöttünk - de úgy tűnik, mégis ők jelentik a kisebb problémát számunkra...

Pekarek János

Az úgynevezett problémás droghasználók" mintegy huszonnégyezren vannak ma Magyarországon, tudtuk meg az addiktológiával (a szenvedélybetegségekkel) foglalkozó kórházi konferencián, pénteken délelőtt dr. Jakabos Sára adjunktusnak, az intézmény pszichiátriai osztálya orvosának előadásából.

Legalább húszezer komoly függő drogbeteg él közöttünk. Évente átlag harmincegy honfitársunk hal meg kábítószer-fogyasztás következtében.

De mik is a drogok? Legalább két nagy csoportjuk van, így a klasszikus drogok (amiket, ha titkon is, de némi nosztalgikus sóhajjal emlegetnek az addiktológusok, megtudjuk, miért), kezdve a THC-tartalmúakkal, a kender, a marihuána, a cannabis, a hasis anyagaival, amelyek viszonylag (a viszonylag szó ebben a témában mindig a sokkal még súlyosabb hatásokhoz való viszonyulásról szól!) enyhék, ám hamar komoly elbutuláshoz vezetnek. Aztán vannak az ópiátok: az ópium, morfium, heroin: a legerősebb tudatmódosítók. Van a kokain nevezetű teljesítményfokozó (egyben a legdrágább drog: adagja akár harmincezer forint is lehet a mai magyar piacon, s mivel hamar ürül a szervezetből, naponta többször is alkalmazza, akinek pénze van rá), van az LSD, ami kiment a divatból, vannak a gombák, kaktuszok, a csattanó maszlag, a speed, az extasy, a szerves oldószerek (ezek sem divatosak már) - és vannak a legkegyetlenebbek, a dizájnér drogok, vagyis a tiltott kémiai vegyületeket csak kevéssel átszabó, legálisan forgalmazható, ismeretlen összetételű, gyakorlatilag orvosilag kezelhetetlen szintetikus drogok. Ezekből ma többnyire kétfélét terjesztenek: a kristályt és a herbált.

Hollóné dr. Sitkei Eszter igazságügyi szakértő: életfogytiglanit is lehet kapni kábítószer terjesztéséért Fotó: Ady Géza

A drogok adták az addiktológiai konferencia törzsanyagát a továbbiakban is - bár mondjuk a játékfüggőség, a dohányzás, a számítógép-függőség és a gyógyszerfüggőség, vagy az alkohol hasonlóan szörnyűek lehetnek.

Hollóné dr. Sitkei Eszter, igazságügyi vegyész szakértő, a (friss elnevezéssel) Nemzeti Szakértői és Kutatóközpont kábítószer-vizsgáló szakértője ugyan megvigasztalt minket: amióta generikus alapon sok tucatnyi hasonló dizájnér drogot tudunk betiltani egyszerre, mégis nagy a versenyfutás az ügyben a jogászok és a terjesztők között.

Dr. Jakabos Sára adjunktus a drogok elvi felosztását is bemutatta

2014 nyarán volt egy rövid időszak, amikor a balkáni csempészútvonal bedugulásával úgy tűnt, hogy drogmentes lehet Magyarország - de ez csak remény maradt. Viszont mind több és több, legálisnak hirdetett és nyilvánosan vásárolható dizájnér drogra csapják rá az ajtót a szakértők és törvényhozók. Ezeknek a legnagyobb veszélye az, hogy nem csak fogyasztóik, de terjesztőik és készítőik se tudják pontosan, mik is valójában? Sokszor csak napok múltán fejtik ki életveszélyes hatásaikat.

S újabb veszélyek leselkednek ránk: a klasszikus drogok dizájnér változatai, köztük a fentanilok, a szintetikus opioidok, amelyek akár tízezerszer erősebbek a morfiumnál...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!