Hírek

2016.08.01. 17:55

Kalózok példás cselekedetei

Dunaföldvár - A helyi AztaKeservit. com nyolcfős legénysége aktívan részt vett a Felső-Tisza vidékén rendezett IV. PET Kupán, amelynek keretében a kalózok hat nap alatt negyvenötezer pillepalackot és egyéb hulladékot gyűjtöttek össze a folyóból.

L. Mészáros Irma

Miután a földváriak hazaérkeztek, a napokban vetítéssel kísért élménybeszámolót tartottak a Hoffman Kávézó teraszán. Az AztaKesevit.com tagjai második alkalommal csatlakoztak ehhez a különleges élményt nyújtó környezetvédelmi civil kezdeményezéshez. A PET Kupát a termeszetfilm.hu alkotóközösség tagjai álmodták meg, de ma már társadalmi szervezetek, cégek és a hatóságok is támogatják. A Tisza-menti települések s önkéntesek egyre növekvő számban álltak a kezdeményezés mellé.

A PET hajózás izgalmas, életre szóló kaland, állítják a földváriak is... A tíz hajóegységből álló PET flotta ugyanis saját építésű pillepalack hajókkal járta be a Szatmárcseke - Tiszamogyorós közötti csaknem száz folyamkilométeres távot. Öt napig eveztek a Tiszán, s közben összeszedték a hulladékot a folyóból és az ártérből. Az elindítók célja az is, hogy felhívják a figyelmet a folyó fokozódó szennyezettségére. Monitorozták az ártérben található hulladékhegyek pontos helyét és méretét, hogy elkészüljön a hulladéktérkép, s megkezdődjön majd egy határokon átnyúló együttműködés a palack áradat megállítására.

A földváriak tavaly öten - kissé hevenyészett úszó alkalmatossággal, az idén nyolcan - tudatosan felkészülten egy remekül sikerült hajóval járták be a kijelölt távot - számolt be lapunknak az AztaKeservit Lukrécia2 nevű hajó kapitánya és a csoport vezetője, Ferenczi Zsolt.

A még nem teljesen kész Lukrécia fedélzetén Farkas Erik (balra), Molnár Kristóf, Karádi Áron, Ferenczi Zsolt, Szávolovics Szabolcs, Sziegl Erik és Bóka János. Lent: egy-egy csapat napi szeméttermése is jelentős mennyiséget tett ki, sajnos bőven volt mit összeszedniük

- Kikötés és menetstabilitás szempontjából ez volt a legjobb hajó - büszkélkedik. A Lukrécia szétszedhető vázszerkezetét itthon készítették el Bóka János és Csicskovics Attila irányításával. A katamarán jellegű létesítmény két elemébe a helyszínen 1500 pillepalackot építettek be, miután egyesével szárazjéggel és vízzel töltötték meg. Igazi szép fedélzetet alakítottak ki árboccal, szeméttárolóval. Volt olyan eset, amikor tizenhat személyt és a csomagjait szállította a hajó. A legénység tagjai remekül megbirkóztak a magas vízállással és a feladatokkal. Két bérelt kenuval közelítették meg a szeméttel megrakott területeket, középen haladt, csorgott a folyón az anyahajó, Lukrécia. Óriási szervezettséggel, példaértékű együttműködéssel tették a dolgukat, mindenkinek megvolt a feladata, a kormányosok cserélődtek.

A földvári PET-kalózok a kapitányon kívül Baracskai Sándor, Bóka János, Farkas Erik, Karádi Áron, Molnár Kristóf, Szávolovics Szabolcs, Sziegl Erik. Az AztaKeservit legénysége nagy népszerűségnek örvendett. Időnként csaknem százötven ember skandálta a csoport nevét. Kalandos esetek is adódtak: előfordult, hogy egy nagy busa vetette magát a hajójukra, felajánlkozott vacsorának. A sült hallal megvendégelték a PET Kupa egész közösségét. Szerzett petákjaik nagy részét felajánlották a flotta egyik csapatában magára maradt kapitánynak.

Helytállásukért, emberi és közösségi szerepükért a földváriak megkapták az örökös tiszteletbeli PET-kalóz elismerő címet. A fiúk fantasztikus közösségi élményekkel tértek haza, sok barátot szereztek. Igazi jó marketing volt ez Dunaföldvárnak, hiszen az éljenzéskor sokszor elhangzott a város neve is. A Kutya Vacsorája csapat tagjai, Varga Livius, Köles István Jr., Vastag Gábor zenészek hamarosan meg is látogatják települést.

A társaság, amely a sikeres földvári szemétszüretekkel, a Kecskeugrató és a dunaújvárosi Aranyvölgyi úton lévő óriás szürke fal színessé tételével már felhívta magára a figyelmet, a PET Kupára indulás előtt kapta meg a hivatalos értesítést, hogy tevékenységüket immár AztaKeservit ÉrtékŐr Egyesület Dunaföldvár néven folytathatják tovább.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!