Hírek

2017.05.04. 19:50

Kamilla itthon van! - Hősiesen viseli a kezelésével járó megpróbáltatásokat

Dunaújváros - Nagy Kamilla hősiesen küzd súlyos betegségével, családja anyagi ereje viszont kezd végleg kimerülni.

Pekarek János

Jól van a súlyos daganatos betegségben szenvedő, négyéves Nagy Kamilla, tudtuk meg a fájdalmakat és megpróbáltatásokat hősiesen viselő kislány édesanyjától, Nagyné Berta Zsanettől. Ez a jól van természetesen viszonylagosan értendő: Kamilla most dunaújvárosi otthonukban kapja a kemoterápiás gyógyszereket, és ezt mindenképpen jobban viseli az összes kegyetlen mellékhatással együtt, mintha a kórházban kellene tennie.

Kamilla tavaly májusban betegedett meg, szeptemberre derült ki, hogy idegrendszeri neuroblasztómában szenved. Azóta folyamatosan kezeléseket kap, most is nagyjából minden második héten kórházban van, Budapesten. Sokszor itthonról is azonnal fel kell vinni a fővárosi kórházba, ha a mellékhatások túlságosan igénybe veszik a szervezetét. Májusban lesz nála egy nagy mágneses rezonanciás (MR) kontrollvizsgálat, amikor kiderül, hogy hogyan is áll a betegséggel szemben...

Nagy Kamilla otthon, kezelés közben: a fénykép május 3-án készült Fotó: Nagyné Berta Zsanett

Kamilla az elérhető legkorszerűbb kemoterápiás gyógyszert kapja - ami azonban a súlyos mellékhatások mellett (hányás, hasmenés) még rendkívül drága is: állami támogatással is több százezer forintba kerül havonta. Ugyancsak sokba kerül az olyan, mellékesnek tűnő, de valójában szintén elengedhetetlenül fontos gyógyszer, mint a szájöblögető, ami a mellékhatásként keletkező szájüregi sebek kezelésére szolgál: havi több mint húszezer forint.

S mintha mindez még nem lenne elég, a közelmúltban végleg elromlott a család régi autója is, ami különösen nagy megpróbáltatás, mivel Kamillával sokszor éjnek évadján kell Pestre száguldani, ha a mellékhatások veszélyes méreteket öltenek. Most egy ismerős által kölcsönzött autót használnak, de azt júniusban vissza kell szolgáltatniuk tulajdonosának, mondta lapunknak Kamilla édesanyja, Nagyné Berta Zsanett, aki Kamilla ápolása mellett két hónapja született kisfiát, János Zsombort is gondozza otthon.

Kamilla édesanyja, Nagyné Berta Zsanett

Ezért sok más mellett most talán a legfontosabb segítség mégis egy autó lenne számukra. Nem újra gondolnak, használt, de üzembiztos jármű is tökéletesen megfelelne nekik. Ha akár magánszemély, akár vállalkozás hozzásegítené őket egy kocsihoz, vállalnák, hogy reklámmatricákkal ragasztják tele a járművet, így is meghálálva a támogatást.

Hamarosan saját őssejtjeit ültetik vissza Kamillába: ez kilencvennapos kórházi tartózkodást jelent, steril szobában. Ez idő alatt is nélkülözhetetlen lenne a vele való kapcsolattartáshoz az autó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!