Hírek

2017.07.19. 15:56

Újra kánikulára számíthatunk

Újabb rekordok voltak és lesznek ezen a héten – nagy valószínűséggel ismét az időjárás lesz a beszédtéma. Az időjárásjelentések kulcsszava a "helyenként": vagyis semmiképpen sem ott, ahol éppen vagyunk...

Pekarek János

"Napközben helyenként megélénkül a légmozgás, a délután második felében a fejlettebb gomolyfelhőkből lokálisan egy-egy gyenge zápor előfordulhat. Nagyrészt napos lesz az idő, kánikulára készülhetünk, a nyugati és déli tájakon a 35 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet."

Így szól az aktuális időjárási előrejelzés, amelyben (látható) a kulcsszavak a "helyenként" és a "lokálisan". Vagyis: mindig másutt lesz az általunk áhított hőmérséklet, mint ahol épp vagyunk...

A megélénkülő légmozgás azért, valljuk be, némi könnyebbséget jelent, mint ahogyan a gyenge eső is - feltéve, ha szerencsénk van részese lenni annak.

Mindazonáltal mindenki jobban teszi, ha a régi tapasztalatok alapján viselkedik.

Dóra Árpádné és Kuti Lívia a strand medencéjében. Irigylendők...

Így például délelőtt tíz óra után és este öt óra előtt nem megy ki az utcára, ha nem feltétlenül muszáj, de akkor is igyekszik minél rövidebbre fogni a kinntartózkodást. Válasszunk könnyű, bő ruhát, ám lehetőleg olyat, ami eltakarja karunkat, lábszárunkat is: a közvetlen napsugárzás nem csak melegít, de éget is, bőrbántalmakat, leégést okozhat. Ne feledkezzünk meg a fejfedőről és a napszemüvegről, valamint és elsősorban arról, hogy rendszeresen igyunk, ne csak akkor, amikor szomjúágot érzünk: akkor rendszerint már késő, kialakult a szervezetünkben a folyadékhiány.

Otthon lehetőleg húzzuk be a lakás függönyeit, a forró órákban tartsuk zárva az ablakot, kapcsoljuk be a ventilátort. Papagájt, más háziállatot ne hagyjunk napos helyeken. Éjszaka is takarózzunk, de a legjobb csak egy lepedő erre a célra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!