Hírek

2012.12.21. 18:02

Karácsonyi bevásárlás, két főbb csoportban

Dunaújváros - A megszólított árusok szerint a klasszikus meghatározás illett az idei karácsonyi vásárra: rosszabb volt, mint tavaly, de jobb, mint jövőre... A lényeg, hogy legalább érdeklődő mindig volt.

Pekarek János

A karácsonyi bevásárlás, mint tudjuk, vagy mint (eddig szerencsés emberek) ezután meg fogják tudni, külön műfaj, nem lehet egy egyszerű hétvégi, hosszú ünnepi, különösen nem átlagos hétköznapi bevásárlásokhoz hasonlítani.

A karácsonyi bevásárlás két főbb csoportra osztható: az ajándékok beszerzésére, illetve a karácsonyi napok élelmiszer- és italkészletének beszerzésére. Utóbbi viszonylag egyszerű: az embernek vagy van rá pénze, vagy nincs. Előbbi helyzettel nincs mit kezdeni, marad a saját kezűleg készített meglepetés, vagy a puszi. Ha akad némi pénz (olyan, hogy elég, nincs), akkor az ünnep közeledtével szerencsére egyre sűrűbben feltűnő háziipari-kézműves ajándékokkal érkező  árusok jó minőségű és szellemes ajándékokat kínálnak.

Még mindig a könyv az egyik legjobb, legszebb, leghasznosabb ajándék. Sajnos, sokaknak már megfizethetetlenül drága lett. Ez is... (Fotó: Lázár Zsolt)

Ma is nyitva tart például a város főterén a karácsonyi vásár, miként a környező településeken is ott fagyoskodik az utcákon számos árus, a maga meglepetéseivel. Akik pedig a sajátkezű ajándékkészítést választják, ma délután érdemes ellátogatniuk a Munkásművelődési Központba, ahol erre is alkalmas kézműves foglalkozásokra várnak kicsiket is nagyokat. Meg fognak lepődni, mi mindent lehet kihozni például (bocs) egy vécépapír-gurigából! A karácsonyi ebéd(ek) hozzávalóinak beszerzése már bonyolultabb, mivel enni karácsonykor is kell, akár van pénz, akár nincs. Ilyenkor ráadásul még az is hajlamos  a saját zsebéhez képest csillagászati összegeket költeni, aki ezt egyáltalán nem engedhetné meg magának.

Egy példa: a karácsonykor hagyományos hal beszerzésére remek hely a városi piac (pénteken még harcsa is kapható volt!), ahonnan rejtélyes okokból eltűntek a kisebb méretű  halak, kizárólag termetesebb jószágok és szeletek kaphatók. Ilyenkor az ember felültervez, nehogy zavarba jöjjön - és csak otthon ébred rá, hogy hiszen a (már-már felnőtt) gyerekek nem is esznek halat, tehát mindenképpen ki kell sütni nekik a csirkemellet, minek következtében garmadával áll majd a hús a tányéron. Ennél nagyobb méretű csak az űr a pénztárcában...

Az éppen aktuális világvége-várás nem hagyta rajta bélyegét a karácsonyi forgatagon, dacára a péntekre jósolt eseménynek. A vadászboltban például éppen nem volt senki dél előtt pár perccel, pedig ott volt túlélésre alkalmas felszerelés bőven. Hócsizmáért, télikabátért sem verekedtek. Vagy-vagyra  játszott a nép...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!